Veelgestelde vragen corona

Op deze pagina geven we een antwoord op de meest gestelde vragen omtrent de impact van de veiligheidsmaatregelen op de toeristische sector. Deze lijst wordt telkens wanneer nodig aangevuld en aangepast. Alle hieronder aangekondigde versoepelingen zijn onder voorbehoud van het Ministerieel Besluit.

Deze pagina werd laatst aangepast op 7 maart 2022 om 11u30.

Coronavirus: maatregelen en informatie gebundeld

Jouw contactpersoon

Sinds 7 maart 2022 geldt code geel. Concreet betekent dit dat de meeste beperkingen vervallen, onder meer in de horeca en evenementensector.

Zo verdwijnt de brede mondmaskerplicht. Het blijft aangeraden om mondmaskers te dragen, zeker in binnenruimtes en op drukke plaatsen. De omschakeling naar code geel van de coronabarometer betekent ook dat het Covid Safe Ticket verdwijnt. 

Hoe werkt de coronabarometer?

Op vrijdag 21 januari 2022 keurde het Overlegcomité de coronabarometer goed. Die is op 28 januari 2022 in werking getreden. De barometer werkt met 3 kleuren - rood, oranje en geel - die afhankelijk zijn van het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorgen. Per kleur zijn een aantal maatregelen vastgelegd. Het Overlegcomité beslist in welke code België zich bevindt en zal daarover communiceren. Als de code wijzigt, zal je hieronder alle maatregelen die specifiek voor die code van toepassing zijn terugvinden.

Sinds maandag 7 maart 2022 geldt code geel in België. Daardoor verdwijnen de meeste coronabeperkingen.

Doelstelling

De coronabarometer is een instrument voor proactieve beleidsvoorbereiding en communicatie en moet aan de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid geven, de beslissingen van het Overlegcomité structureren en meer transparant maken.

Code geel, oranje en rood

De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen:

  • Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle
  • Code oranje: toenemende druk op het zorgsysteem, er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren
  • Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem

Het Overlegcomité zal bij het bepalen van de code, naast met de druk op de zorg ook rekening houden met een globale evaluatie van de epidemiologische situatie en specifiek aandacht hebben voor de geestelijke gezondheid.

Betrokken sectoren

De barometer concentreert zich op publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Voor het bepalen van maatregelen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen activiteiten die binnen/buiten plaatsvinden en die niet-dynamisch/dynamisch zijn. Andere sectoren kunnen eventueel later worden toegevoegd. Onderwijs en sociale contacten worden niet opgenomen.

Wat zijn de regels met betrekking tot het Covid Safe Ticket als toegangsvoorwaarde?

Alle regels rond het Covid Safe Ticket (CST) als toegangsvoorwaarde vind je terug op de website van de Vlaamse overheid. 

Wat is het reisadvies voor België en welke regels gelden er bij aankomst?

Heb je een vraag over de regels die van toepassing zijn bij een aankomst in België?

Meer weten over de toegang tot het Belgische grondgebied?