Provinciedomein De IJzerboomgaard is toegankelijk en sociaal voorbeeld

Tom en Thijs van de Ijzerboomgaard

Jouw contactpersoon

Aan de voet van de IJzertoren, in Diksmuide, ligt provinciedomein De IJzerboomgaard. Er is een gloednieuw rolstoelvriendelijk pad, en ook de rest van het domein is toegankelijk - én sociaal.

Tom De Visschere (domeincoördinator): “De IJzerboomgaard is het jongste provinciedomein van West-Vlaanderen. Het is geopend in 2018, op een terrein dat vroeger bij een technische school hoorde. De meeste gebouwen die er stonden, zijn afgebroken: daardoor konden we grotendeels van een wit blad beginnen.” 

“De provincie heeft een uitgebreide bevraging gehouden, en daar kwam onder meer uit dat het domein toegankelijk moest zijn voor minder mobiele bezoekers. We hebben de integrale toegankelijkheid dan ook van bij het begin meegenomen in het ontwerp. Daarover hebben we nauw overlegd met Inter Vlaanderen, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid.”

 

“Door het domein hebben we een integraal toegankelijk pad van een kleine 2 kilometer aangelegd – niet te lang, zodat rolstoelgebruikers het hele pad kunnen doen. Er zijn nergens steile hellingen, en op veel plaatsen staan zitbanken, zodat het ook geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn.”

“Het pad is volledig verhard. Bijzonder is dat het pad scherpe hoeken heeft, geen glooiende bochten. Zo krijg je onderweg verrassende uitzichten.” 
 

’t Land van Vlierbos

 

Toen De IJzerboomgaard werd aangelegd, bleven enkele oudere hoevegebouwen staan. Dat gedeelte van het domein heet nu ’t Land van Vlierbos. Hier is vzw De Groene Kans actief, een maatwerkbedrijf dat zich inzet voor mensen die moeilijk een job vinden op de reguliere arbeidsmarkt.

Tijs Demyttenaere (operationeel directeur De Groene Kans): “’t Land van Vlierbos is ons eigen hoekje van De IJzerboomgaard. We baten er een café uit, waar bezoekers even kunnen uitblazen bij een hapje of drankje. We schenken er onder meer frisdrank op basis van siroop die we zelf maken. Je kan er proeven van producten van lokale landbouwers, én van onze zelfgemaakte confituur. Het café is perfect toegankelijk: er zijn geen drempels, de tafels kunnen worden aangepast, en er is een ruim toilet voor mensen met een fysieke beperking.”

“Vlakbij hebben we een kinderboerderij, waar ook vrijwilligers aan de slag zijn. We onderhouden verder een zelfpluktuin, waar iedereen tegen betaling klein fruit en bloemen kan komen plukken. En dan is er nog onze samentuin – een soort volkstuintje, alleen tuinieren we één keer per maand samen. Al die plekken zijn toegankelijk voor mensen met een beperking. Zelfs de tuinen: je moet even over het gras, maar de paden zijn breed genoeg voor een rolstoel.”
 

Mooie mix

Nog even recapituleren: waarom zouden mensen - met of zonder beperking – naar De IJzerboomgaard willen komen? 

Tom De Visschere: “Om te beginnen omdat er zoveel te beleven is: de avontuurlijke (water)speelzone, het fietscafé, de kinderboerderij en de zelfpluktuin, plekken waar je kan picknicken, de fruitboomgaard, de waterpartijen... Het domein is ook makkelijk bereikbaar. Het ligt op wandelafstand van het stadscentrum, al is de vrij steile IJzerbrug een beetje een obstakel voor rolstoelen. Maar je kan ook makkelijk met de auto komen: het rolstoelvriendelijke pad vertrekt vanaf de parking naast de IJzertoren. Je kan De IJzerboomgaard trouwens prima combineren met een bezoek aan die IJzertoren – die is ook vlot toegankelijk voor rolstoelen. Dat is onze grote troef, vinden wij: de mooie mix van natuur en cultuur.”

Ga naar de website van het domein IJzerboomgaard