Toegankelijkheidscriteria

Hoe maak je je vakantieverblijf, infokantoor of attractie toegankelijk voor iedereen? Ontdek aan welke criteria je moet voldoen.
Man in rolstoel Gent

Jouw contactpersoon

Al meer dan 20 jaar bouwen we vanuit Toerisme Vlaanderen aan toegankelijker toerisme in Vlaanderen. Ook jij kan je steentje bijdragen door te voldoen aan de juiste set van criteria.

 

Toegankelijke infrastructuur

Toegankelijkheid en bouwvergunning

Voor alle publieke domeinen en gebouwen in Vlaanderen wordt de toekenning van een bouwvergunning gekoppeld aan criteria voor toegankelijkheid. In de Stedenbouwkundige Verordening wordt hoofdzakelijk gelet op elementen die op plan afleesbaar zijn, zoals voldoende brede gangen en deuren, correcte overbrugging van niveauverschillen, voldoende circulatieruimte in verschillende publieke ruimtes. De richtlijnen van deze verordening zijn ook voor toeristische infrastructuur van toepassing. Lees hierover meer op www.toegankelijkgebouw.be.

Toegankelijkheid: afwerking

Toegankelijkheid heeft ook te maken met de afwerking: de inrichting van de ruimtes, de plaatsing van meubelen, materiaalkeuze, ... Daarom ontwikkelde Toerisme Vlaanderen een praktische bundel met richtlijnen om de toegankelijkheid van je onderneming te verhogen. Elke infofiche bespreekt één bepaald onderdeel van het gebouw, zoals het onthaal, het restaurant, het sanitair, … Verhelderende foto’s en tekeningen zorgen ervoor dat deze informatie nuttig is voor bouwheer, architect, aannemer en andere bouwpartners. Deze criteria vormen ook de basis voor subsidies.

Publicaties

Handboek: toegankelijkheidscriteria voor toeristische infrastructuur

In dit praktisch handboek komt elk onderdeel van het gebouw of terrein aan bod: zoals het onthaal, het restaurant, het sanitair, … Verhelderende foto’s en tekeningen zorgen ervoor dat deze informatie nuttig is voor bouwheer, architect, aannemer en andere bouwpartners. Deze criteria vormen ook de basis voor subsidies.

Toegankelijkheidscriteria toeristische infrastructuur

 

Maak je toeristische trekpleister voor iedereen de moeite waard

Deze publicatie brengt de behoeften in kaart van bezoekers met een visuele of auditieve beperking. Je vindt er advies om je toeristische trekpleister - infrastructuur, dienstverlening én belevenis - toegankelijker te maken. Toerisme Vlaanderen stelde deze publicatie in samenwerking met doelgroeporganisaties en ervaringsdeskundigen samen. Deze brochure vult de publicatie ‘Toeristische infrastructuur, toegankelijk voor iedereen’ aan, een publicatie die alle criteria bevat om toeristische infrastructuur breed toegankelijk te maken. 

Maak je toeristische trekpleister voor iedereen de moeite waard