Zo zet je de toegankelijkheid van jouw toeristisch aanbod in de kijker

Is jouw toeristisch aanbod toegankelijk? Dan moet ook je doelpubliek daarvan op de hoogte zijn. Ontdek op deze pagina hoe Toerisme Vlaanderen jou daarin ondersteunt.
Toegankelijkheid

Jouw contactpersoon

Investeer jij in de toegankelijkheid van jouw toeristisch aanbod? Dan mag je dit natuurlijk extra in de verf zetten. Het is iets waar je trots op mag zijn en daarenboven is deze informatie voor heel wat reizigers van groot belang. Op deze pagina vind je concrete tips en informatie over hoe je jouw toegankelijkheidsinspanningen onder de aandacht kan brengen.

 

Promotie

Wie werk maakt van een toegankelijk aanbod verdient daar extra promotie voor. Want we willen niets liever dan dat je inspanningen renderen. Toerisme Vlaanderen wijst vakantiegangers de weg naar het toegankelijk toeristisch aanbod in Vlaanderen aan de hand van:

Al deze kanalen bieden gratis promotie voor vakantiemakers met aandacht voor toegankelijkheid. Let wel, alleen gecontroleerde informatie komt in aanmerking. Een vakantieverblijf kan bijvoorbeeld alleen in een brochure verschijnen als er eerst een A of A+ toegankelijkheidslabel behaald is.

Communicatie

Communiceer op je website over toegankelijkheid

 

Toegankelijk = aantrekkelijk!

De kleppe

Robin Ronsyn van vakantiehuis De Kleppe streeft naar multi-toegankelijkheid, én communiceert erover op de website: “Een duidelijk zicht geven over de aanpassingen, mogelijkheden, toegankelijke activiteiten, aanbod in de regio en de parkeermogelijkheden is enorm belangrijk. Het totaalplaatje moet kloppen! De zaken die op onze website staan, hebben wij ook zelf getest of geprospecteerd bij onze doelgroepen.” Via de website van De Kleppe ontdek hoe je Robin en zijn team een overzicht bieden van activiteiten in de streek én doorverwijzen naar een taxidienst die verplaatsingen mogelijk maakt.

Dankzij een toegankelijk toeristisch aanbod kan iedereen vlot van een uitstap of vakantie genieten. En als uitbater haal ook jíj er voordeel uit. Is jouw locatie makkelijk bruikbaar voor personen met een beperking? Dan wordt het ook voor veel anderen comfortabeler. Iedereen voelt zich welkom, vindt vlotter zijn weg en geniet onbekommerd van het aanbod. Met meer bezoekers tot gevolg! Dat tonen ook deze trends aan:

  • Mensen met een beperking of toegankelijkheidsnood maken tussen 15 en 25% uit van de bevolking. Door de vergrijzing bestaat ondertussen meer dan 25% van de Westerse toerismemarkt uit ouderen en personen met een beperking.
  • Mensen met een beperking of toegankelijkheidsnood reizen meer en meer. Én ze reizen zelden alleen. Bovendien is het een trouw publiek, dat vaker terugkeert als het goed is. Via mond op mond reclame bevelen ze graag anderen aan om ook te gaan.

 

Communiceer over je toegankelijkheid

Thibault Bekaert

Thibault Bekaert van The Beer Experience: “Het is essentieel om duidelijk en vooral om eerlijk te zijn. Om je bezoekers te informeren over wat ze kunnen verwachten, maar ook om te durven zeggen wat er niet is. Zo kan iedereen, en dus vooral ook mensen met een bepaalde beperking, hun bezoek het beste plannen en inschatten." Bekijk via de website van The Beer Experience hoe zij de verschillende facetten van haar toegankelijkheid een duidelijke plaats geeft.

Je investeerde al in de toegankelijkheid van jouw aanbod, of je kan bestaande troeven uitspelen. De belangrijkste stap: communicéér over de toegankelijkheid van jouw toeristisch aanbod. Je inspanningen mogen niet onopgemerkt blijven, want:

  • Communiceren over toegankelijkheid verhoogt de algemene kwaliteit en tevredenheid van de bezoeker over jouw gebouw of site.
  • 95% van de bezoekers met toegankelijkheidsnoden zoekt naar gerichte info voorafgaand aan hun bezoek.

En die informatie over toegankelijkheid geef je best een zichtbare plaats op je website. Wie naar een gebouw of ‘site’ gaat, ziet de website namelijk als belangrijkste informatiebron. De vraag “Is jouw aanbod toegankelijk?” is echter zelden met een eenvoudige ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Want wie kan het best inschatten of je gebouw aan de persoonlijke noden van een klant, gast of bezoeker voldoet? De klant zelf, toch?

Daarom is het verstandig om in jouw communicatie een beschrijving te voorzien. Schets je op een realistische, informatieve manier wat klanten bij jou mogen verwachten op het vlak van toegankelijkheid. Jouw klant schat dan zelf de mogelijkheden in.