vzw Limani organiseert verblijf aan zee voor (ex-) kankerpatiënten en hun gezin

Man en vrouw kijken vanop de dijk naar het uitzicht van de zee in Zeebrugge
Een paar daagjes uitwaaien aan zee: we hebben er allemaal deugd van, maar mensen met kanker en hun naasten des te meer. De vzw Inloophuis Limani uit Maasmechelen biedt hun daarom een weekend naar zee aan. Daarvoor krijgt ze een subsidie uit het Iedereen Verdient Vakantie-programma van Toerisme Vlaanderen.

Aan de reacties van de gasten horen we hoeveel deugd het ze doet om er eens een paar dagen tussenuit te zijn. Zeker aan zee: het jodium in de lucht geeft je extra kracht, je kan eens uitwaaien, je komt op andere gedachten... Je krijgt de kans om weer even jezelf te zijn.

Foffi Mavrakis, voorzitter van de vzw Limani: “Een jaar of vijftien geleden heb ik zelf kanker gehad, en ook in m’n familie kreeg iemand de ziekte. Ik was dus tegelijk patiënt en naaste. Gelukkig ben ik heel goed opgevangen, zowel thuis als in het ziekenhuis, en heb ik het gehaald. Toen heb ik me voorgenomen: ik wil ooit iets terugdoen voor lotgenoten.”

In het ziekenhuis krijgen patiënten veel hulp, maar zodra ze weer thuis zijn, staan ze er vaak alleen voor. Daarom zijn we in 2018 met verschillende vrijwilligers begonnen met een inloophuis in Maasmechelen, waar mensen terechtkonden met hun vragen en zorgen. Een jaar later hebben we de vzw opgericht. Die zet zich in voor mensen die door kanker getroffen werden en hun omgeving: familie, mantelzorgers...”

“Het inloophuis werd algauw te klein, maar dankzij subsidies van Kom op tegen Kanker en de Stichting tegen Kanker konden we naar een groter pand verhuizen en enkele parttimers aannemen. In ons nieuwe inloophuis willen we mensen een thuisgevoel geven. Er is een huiskamer waar ze hun hart kunnen luchten — met elkaar of alleen, tijdens gesprekken met onze ergotherapeute. We respecteren het als ze niet over hun ziekte willen praten, en we luisteren naar wat ze wél willen delen. We organiseren ontspannende activiteiten, zoals yoga, meditatie en zachte onco-massages. We maken wandelingen in de natuur, we koken samen, organiseren spelletjesmiddagen... Alles om onze gasten weer mens te laten zijn, en niet alleen patiënt of mantelzorger.”
 

Weekend aan zee

“Corona heeft een grote impact gehad op onze werking. Onze gasten voelden zich eenzamer en hadden nog meer nood aan ontspanning. Maar ziek zijn beperkt je mogelijkheden, en het kost ook geld. Ontspanning wordt dan een luxe die als eerste wegvalt. Terwijl het zo belangrijk is: het verhoogt de mentale weerbaarheid die je als kankerpatiënt of naaste juist extra nodig hebt.”

“Dat bracht ons op het idee om voor onze gasten een weekendverblijf aan zee te organiseren, samen met hun gezin. We krijgen daarvoor een subsidie van Toerisme Vlaanderen via het Iedereen Verdient Vakantie-programma. Daar zijn we heel blij mee, want onze gasten hebben vaak niet de financiële mogelijkheden om zichzelf zo’n uitstap te gunnen.”

“Het oorspronkelijke idee was dat we verschillende gezinnen samen naar zee zouden sturen, zodat ze elkaar konden steunen. We wilden ook een begeleider meesturen, om bijvoorbeeld groepssessies meditatie, yoga of massage te geven. Maar vanwege corona kon dat allemaal niet doorgaan en moesten we ons beperken tot gezinsbubbels.”

Uitbaters gezocht

“Eerst hebben we contact opgenomen met hoteluitbaters en verhuurders van appartementen. Wat ons beviel, hebben we zelf eerst uitgetest. Zo hebben we een aantal geschikte plekken gevonden.”

“De accommodatie moet wel aan een paar eisen voldoen. ’t Is altijd maatwerk, maar de meeste patiënten hebben graag een kamer of appartement op de benedenverdieping, zodat ze makkelijk in en uit kunnen. Als ze te ziek zijn om zich te verplaatsen, is het fijn als er ontbijt op de kamer is. Soms hebben ze een voedselintolerantie, een glutenallergie bijvoorbeeld, of kunnen ze alleen vloeibaar voedsel verdragen. En er moet ook verpleging op de kamer toegelaten zijn.”

“Vaak hebben onze gasten aangepaste sanitaire voorzieningen nodig. En het is ook een plus als er een zwembad in het hotel is: het warme water ontspant het lichaam. De reis van Maasmechelen naar zee is behoorlijk zwaar voor wie ernstig ziek is. Ter plekke moet dus alles tiptop in orde zijn.”

“Uitbaters die hun accommodatie ter beschikking willen stellen, kunnen altijd contact met ons opnemen. Dan gaan we samen rond de tafel zitten om een aangepast traject uit te werken.”

Foto van Foffi Mavrakisn uitbater vzw Limani

Pure luxe

“Aan de reacties van de gasten horen we hoeveel deugd het ze doet om er eens een paar dagen tussenuit te zijn. Zeker aan zee: het jodium in de lucht geeft je extra kracht, je kan eens uitwaaien, je komt op andere gedachten... Je krijgt de kans om weer even jezelf te zijn. Heerlijk verzorgd worden, in een opgemaakt bed slapen, aan een gedekte tafel kunnen aanschuiven – voor mensen met kanker is dat pure luxe. Iemand zei me eens: ‘Ik wist niet dat ik dit verdiende.’ Daarvoor doe ik het. Ik kan mijn lotgenoten een hart onder de riem steken, en dat maakt me erg dankbaar.”