Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor bed and breakfasts

Je officiële erkenning aanvragen als B&B? Ontdek de openings- en uitbatingsvoorwaarden die Toerisme Vlaanderen oplegt voor de erkenning met een beschermd label als bed and breakfast.

Jouw contactpersoon

Bied je toeristische logies aan in Vlaanderen en wil je de beschermde benaming van bed and breakfast voeren in je communicatie? Dan moet je bovenop de algemene uitbatingsnormen voor kamergebonden logies ook voldoen aan enkele bijkomende voorwaarden. Die geven je toegang tot de erkenning als bed and breakfast. De vereisten tellen ook voor verwante termen, zoals die van B&B of gastenkamer.

Kwaliteitsgarantie en comfortclassificatie

Als je voldoet aan de minimumvereisten voor het erkende label van bed and breakfast, bied je je gasten een kwaliteitsgarantie. Tegelijkertijd zorgt de erkenning voor een gelijk speelveld voor iedereen in de sector. Voldoe je met je B&B aan de volledige openings- en uitbatingsvoorwaarden en laat je dat bevestigen door één van de logiesadviseurs van Toerisme Vlaanderen? Dan heb je automatisch ook recht op een comfortclassificatie met één ster. Bijkomende faciliteiten en diensten leveren je meer sterren op. Hieronder vind je de belangrijkste minimumvereisten voor erkende bed and breakfasts op een rij.

Wonen in je B&B

De uitbater of de verantwoordelijke van een bed and breakfast moet gedomicilieerd zijn op het adres van de B&B. Met andere woorden: je moet zelf wonen in je bed and breakfast. Een logisch gevolg daarvan: één woning (inclusief bijgebouwen) telt maximaal één B&B.

Als uitbater of verantwoordelijke ontvang je gasten persoonlijk en blijf je bereikbaar tijdens hun verblijf.

Gastenkamers

Logerende toeristen krijgen doorlopend toegang tot hun gastenkamers. Die beschikken over deze basisvoorzieningen:

 • aparte, afsluitbare ingang
 • bed per aangeboden slaapplaats
 • natuurlijke én elektrische verlichting
 • verduistering (bijv. overgordijnen)
 • verwarming
 • kleerkast
 • prullenmand

Je volledige uitbating met gastenkamers telt maximaal 32 slaapplaatsen, verspreid over hoogstens 15 kamers. Daarnaast voorzie je minstens één ruimte waar contact tussen de gasten en de gastheer of gastvrouw mogelijk is. Het ontbijt bied je aan in een gemeenschappelijke ruimte met voldoende tafels en zitplaatsen, of je zorgt voor een tafel en stoelen in elke gastenkamer.

Badkamer en toilet

Een privébad- en toiletgelegenheid staat doorgaans in verbinding met de gastenkamer. In andere gevallen is die ondergebracht in een individueel afsluitbare ruimte. De badkamer ziet er zo uit:

 • bad of douche met koud en warm water
 • wastafel met spiegel en koud en warm water
 • zeep, een vrij stopcontact en een badhanddoek per gast
 • raam, rooster of luchtverversingssysteem

Voor de toiletvoorzieningen gelden deze voorwaarden:

 • toilet met toiletpapier
 • raam, rooster of luchtverversingssysteem
 • minstens een visuele afscheiding van de slaapruimte

De private badkamer en wc mogen zich in dezelfde ruimte bevinden.

Heb je gastenkamers zonder eigen individuele bad- en toiletgelegenheid (al dan niet in de kamer)? Dan zorg je voor minstens één gemeenschappelijke badgelegenheid en wc per 6 slaapplaatsen zonder eigen bad en toilet. Voor die gedeelde ruimtes gelden dezelfde kwaliteitsstandaarden als voor private badkamers.

Erkenning en comfortclassificatie

Voldoe je aan de voorwaarden van het B&B-label? Dan ben je klaar om je bed and breakfast te laten erkennen door Toerisme Vlaanderen. Eén van onze logiesadviseurs komt dan bij je langs voor een plaatsbezoek en adviserend gesprek. De adviseur zal meteen ook het comfortniveau van je B&B bepalen. Een bed and breakfast die voldoet aan de bijkomende openings- en uitbatingsvoorwaarden voor B&B’s krijgt alvast één ster, op een maximum van 4.

Goed om weten

De minimumvoorwaarden voor B&B's vormen een aanvulling op de basisnormen voor logies en de algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies. Daar moet je altijd aan voldoen, ook als je geen officiële erkenning met het label voor B&B's aanvraagt. Je kunt trouwens een erkenning aanvragen voor meerdere beschermde labels, zolang je aan de relevante voorwaarden voldoet.

Regelgeving

Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor B&B's (Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 5 februari 2016 houdende het toeristische logies)
Classificatienormen voor B&B's (Ministerieel Besluit tot bepaling van de classificatienormen voor comfort in een erkend toeristisch logies)