Drempelverlagende maatregelen voor ‘Toerisme voor Allen’-verblijven

Wil je een erkend ‘Toerisme voor Allen’-verblijf uitbaten? Ontdek welke drempelverlagende maatregelen voor sociaal toerisme je dan moet nemen.
Drempelverlagende maatregelen voor ‘Toerisme voor Allen’-verblijven

Jouw contactpersoon

Voor heel wat mensen met een laag inkomen is het gewone vakantieaanbod te duur. Daarom werkt het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen aan een betaalbaar aanbod. Zo kan iedereen genieten van een dag- of weekenduitstap of van een langere vakantie. Wil je een erkend verblijf ‘Toerisme voor Allen’ uitbaten? Dan voorzie je jaarlijks een overnachtingsaanbod voor die doelgroep.

Welk drempelverlagend aanbod bied je aan?

Elk verblijf dat het label ‘Toerisme voor Allen’ draagt, voorziet een overnachtingsaanbod dat is voorbehouden aan mensen met een lager inkomen.

  • Ontvang je vooral individuele reizigers met je verblijf? Dan bied je een aanbod dat op hen is afgestemd: bijvoorbeeld een studio of appartement.
  • Ontvang je enkel groepen in je verblijf? Dan hanteer je een sociaal tarief voor groepen. Dan wordt je volledige accommodatie vrijgehouden voor sociale organisaties (zoals OCMW’s en CAW’s), die vervolgens op je aanbod kunnen ingaan.
  • De omvang van je aanbod wordt berekend op basis van de capaciteit van je verblijf of, in het geval van openluchtrecreatieve verblijven, het aantal verblijfplaatsen. 
  • De maximumprijs van je aanbod leg je samen met het Steunpunt Vakantieparticipatie vast.

Praktische organisatie en promotie van je aanbod

Als uitbater van een erkend verblijf voor volwassenen of van een jeugdverblijf type B, C of hostel, ontvang je jaarlijks een oproep om je aanbod voor dat jaar door te geven aan het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen.

Vervolgens maakt het Steunpunt een brochure en een website op, waarin jouw aanbod samen met dat van alle andere ‘Toerisme voor Allen’-verblijven wordt opgenomen. De dienst is voor jou als uitbater helemaal gratis. Het opgemaakte promotiemateriaal verspreiden we bij de erkende sociale lidorganisaties. Verenigingen die lid hebben op de sociale tarieven, vragen op hun beurt bij het Steunpunt een kortingsbewijs aan. Kan een groep je geen bewijs voorleggen? Dan hoef je de korting niet toe te kennen.

Kansen geven aan wie het nodig heeft

Toerisme Vlaanderen zorgt ervoor dat enkel de doelgroep van het sociale tarief gebruikmaakt van je aanbod. In een notendop:

  • Er gebeurt een screening door een sociale organisatie die lid is van het Steunpunt of op basis van een bewijs van inkomen. Daarbij geldt onder andere de Europese armoedegrens als criterium. 
  • Toerisme Vlaanderen bezorgt je alle gegevens over de aangevraagde vakantie. 
  • De vakantiegangers in kwestie krijgen op hun beurt een reservatiebewijs van hun geboekte verblijf.

Open voor iedereen

Iedereen die een logies uitbaat, kan een erkenning als verblijf ‘Toerisme voor Allen’ aanvragen. Naast drempelverlagende maatregelen zijn er nog enkele andere vereisten om je erkenning binnen te halen, zoals brandveiligheidsnormen, hygiëne-, comfort- en classificatienormen en het aanleveren van statistische gegevens.

Wil je je met je accommodatie ook richten op een nieuwe doelgroep en het sociale imago van je verblijf in de verf zetten? Neem dan contact op.