Workshop Digitale media voor toeristisch onthaal (Toerisme Vlaanderen, 13 en 15-6-2017)

Verslag workshop

Vroeger waren toeristen voor hun orïëntatie, inspiratie en informatie over toeristisch aanbod aangewezen op gespecialiseerde dienstverleners zoals toeristische informatiecentra. Maar vandaag begint de zoektocht - zeker na afreis - meer en meer bij Google en andere digitale media zoals Tripadvisor. De vraag luidt dan ook: hoe speel je daar met toeristisch onthaal optimaal op in?

Toerisme Vlaanderen organiseerde hierover op 13 en 15 juni 2017 in Hasselt (Huis de Corswarem) en Kortrijk (Texture) een workshop Google/digitale media voor toeristisch onthaal. Een 20-tal deelnemers - teamleiders, communicatie- en front-office medewerkers - namen er deel aan. Rudy Pieters van Publiek Centraal fungeerde als trainer van dienst. De reacties achteraf waren unaniem: een echte eye-opener!

Met dank aan Toerisme Hasselt en Texture-Kortrijk voor hun medewerking aan het event!

Volgende vragen stonden tijdens de workshop centraal:

  • Naar welke info gaat een toerist digitaal/mobiel op zoek en wat betekent dit voor onder meer de website van je bestemming? Waar liggen quick wins voor het rapen?
  • nuttige Google-applicaties: MijnBedrijf, Maps, Vertalen, Trips, LocalGuides ...
  • Tripadvisor als infobron
  • Hoe zorg je ervoor dat fysiek en digitaal onthaal elkaar onderling versterken?
  • Wat betekent digitaal onthaal voor je interne organisatie (Gent als good practice) en hoe betrekt je lokale partners zoals logiesondernemers en attracties er bij?

Concreet aan de slag met digitaal onthaal!

  • Download hier de presentatie van de workshop
  • Download hier de praktijkgids Onthaal met digitale media
  • Download hier een minigids die je ter beschikking kan stellen van je onthaalpartners (attracties en musea, logies, shops, ...)
  • Vragen stellen aan collega's of actief bijdragen aan discussies omtrent het gebruik van digitale media voor toeristisch onthaal kan je door via deze link je lidmaatschap aan te vragen van de Facebookgroep Internationaal Toeristisch Onthaal. Deze groep staat open voor de deelnemers aan de workshop, voor de teamleiders toeristisch onthaal van het internationale netwerk en voor de aanspreekpunten onthaal bij koepelorganisaties.