Rusland

Brugge
Toerisme Vlaanderen is actief op de Russische markt. We werken hiervoor intens samen met een plaatselijk vertegenwoordigingskantoor. Hieronder vind je enkele concrete resultaten en acties terug. Heb je vragen over de bestemmingspromotie van Vlaanderen in Rusland? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

BRAFA-kunstlezing promoot Van Eyck-jaar in Rusland

Op 12 november 2019 organiseerde Brussels Airt Fair (BRAFA) in partnerschap met Toerisme Vlaanderen een kunstlezing op de residentie van de Belgische Ambassadeur in Moskou. In kader van het komende Van Eyck-jaar stond de restauratie van het Lam Gods centraal, toegelicht door Héléne Dubois van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA). Het evenement was een gerichte actie om Vlaanderen en Brussel op de kaart te zetten als culturele reisbestemming bij het Russische kunstminnende publiek.

Lees hier meer.

Educatief Vlaamse Meesters-project op Russisch sociale media platform

Op 24 oktober 2019 lanceerden we in Rusland een nieuw educatief project om de Vlaamse Meesters te promoten. We werkten daarvoor samen met het populaire sociale media platform Odnoklassniki (OK). Daarmee zijn we één van de eerste buitenlandse partners waar het platform mee samenwerkt. 

In het kader van ons project wijdt Odnoklassniki een volledige pagina aan de Vlaamse Meesters. Het concept? 10 Russische beroemdheden en mediafiguren spreken elk een audioguide in bij een kunstwerk van een Vlaamse Meester. De 10 gekozen schilderijen zijn van Rubens, Jordaens, Snyders, Bruegel en Van Eyck. Enkel werken die in een Vlaamse of Brusselse museumcollectie of opstelling te zien zijn, werden geselecteerd.

Om voldoende bezoekers aan te trekken zetten we ook in op de online verspreiding van deze pagina. Zowel op Odnoklassniki als het mailplatform mail.ru wordt de pagina gepromoot. Het project kent bovendien nog een tweede luik. Gebruikers van het platform worden aangemoedigd om deel te nemen aan een online quiz. Om te slagen moeten ze alle audioguides hebben beluisterd. De deelnemers kunnen op basis van hun antwoorden drie niveaus bereiken: expert, liefhebber of enthousiasteling van de Vlaamse Meesters. Via een slimme selectie krijgt een bepaald aantal deelnemers per categorie prijzen met Vlaamse Meesters-toets. Denk aan Bruegelparaplu’s, -‘totebags’, -notitieblokjes en -kleurpotloden.

Het doelpubliek van Odnoklassniki is gemiddeld jonger dan de meeste Russen die Vlaanderen en Brussel bezoeken. Dit publiek heeft wellicht minder kennis van de Vlaamse Meesters dan de oudere generaties die in de Sovjetunie opgroeiden. De Russische maatschappij wordt echter gekenmerkt door een grote interesse voor kunst en kunstbeleving. Via dit educatief project volgen we onze strategie om ook een jongere generatie (de ‘reizigers van morgen’) te laten kennismaken met de Vlaamse Meesters. Zo prikkelen we hen om naar Vlaanderen te reizen en de kunstwerken in onze musea te komen bezichtigen.

 

Vlaamse Meesters in de kijker op Jordaenstentoonstelling in Moskou

Van 16 september tot 30 november 2019 vindt in het Pushkin Museum in Moskou een kleinschalige tentoonstelling van Vlaamse kunstschilder Jacob Jordaens plaats. De ideale gelegenheid voor Toerisme Vlaanderen om er ook enkele activiteiten rond de Vlaamse Meesters te organiseren.

De Jordaenstentoonstelling in Moskou kent een uniek opzet. Voor het eerst worden Jordaens’ schilderijen en tekeningen uit Russische museacollecties samengebracht. Toerisme Vlaanderen ondersteunde het educatieve programma rond deze tentoonstelling. We nodigden hoofdcurator oude meesters- en Jordaensexpert Joost Vander Auwera van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten uit om een lezing te geven. De interesse was groot, met zo'n honderd geïnteresseerde kunstliefhebbers in een uitverkochte zaal als resultaat. De lezing was ook te volgen via livestream. Samen met het Pushkinmuseum regelden we aansluitend de deelname van Joost aan het duidingsprogramma ‘Observer’ op het Russische televisiekanaal ‘Kultura’. Daar werd een volledige aflevering gewijd aan Jacob Jordaens en de tentoonstelling. Je kan de aflevering hier bekijken.

Bezoekers kunnen ook genieten van enkele originele randactiviteiten. Zo organiseren we een wedstrijd op onze Russische Facebookpagina. Daarmee maken de bezoekers kans op een trip naar het thuisland van de Vlaamse Meesters. Met deze culturele en educatieve initiatieven geven we ruchtbaarheid aan de Vlaamse Meesters in Rusland. Daarmee hopen we ook de Russische cultuurliefhebber te stimuleren om de Vlaamse Meesters te komen ontdekken in hun thuisland. 


Bruegelmaand in 10 Belgische bierrestaurants in Moskou 

Van 3 tot 31 maart 2019 houden 10 Belgische bierrestaurants in Moskou een thematische maand in het teken van Bruegel. De restaurants van de restaurantgroep Lambic creëren op die manier heel wat belangstelling voor het Bruegeljaar. Voor de uitwerking van deze themamaand slaan visit.brussels en Toerisme Vlaanderen de handen in elkaar. Russen houden enorm van gastronomie én van kunst en met dit project willen we beide aspecten combineren.Zo maken we de restaurantbezoekers warm voor het Bruegeljaar 2019 én voor een bezoek aan Vlaanderen en Brussel. Op maandbasis krijgen de bierrestaurants zo’n 25 000 klanten over de vloer die een voorliefde hebben voor Belgische bieren. Restaurantgroep Lambic is een ideale partner omdat de groep zowel qua naam als qua concept nauw aansluit bij onze bestemming en bij de regio waar Bruegel zijn inspiratie vond. Toerisme Vlaanderen was verantwoordelijk voor het concept, branding, uitwerking en financiering van dit project. Daarnaast opende Toerisme Vlaanderen de maand met een diner voor de pers. Visit.brussels is de gastheer op het laatste evenement en sponsort de city trips naar Brussel. Lees alles over deze actie.

Pobeda start nieuwe lijndienst tussen Moskou en Luchthaven Oostende-Brugge 

Op donderdag 7 maart 2019 startte Aeroflot-dochter Pobeda haar nieuwe lijndienst tussen Moskou (Vnukovo) en de Luchthaven van Oostende-Brugge. Na de capaciteitsuitbreiding door Aeroflot op Brussel, komt er met Pobeda nu ook een low cost-aanbod van Moskou naar Oostende/Brugge. We zijn er van overtuigd dat deze nieuwe lijn zal aanslaan bij het jongere en reislustige Moskouse publiek. Met onze gastronomie, biercultuur en talrijke kunstbelevingen heeft Vlaanderen alles in huis om de culturele meerwaardezoekers uit Rusland te bekoren. Samen met Pobeda en onze partners in Vlaanderen (Toerisme Brugge, Toerisme Oostende en de vzw Toeristische Ontsluiting West-Vlaanderen) plannen we in 2019 een reeks acties om deze vlucht te promoten in Rusland. 

 

Op zoek naar concrete toeristische cijfers? Bekijk de aankomst- en overnachtingsstatistieken op onze website.


Contact

Toerisme Vlaanderen
Grasmarkt 61
1000 Brussel
Tel: 02/504.04.38
pedro.waeghe@toerismevlaanderen.be
www.visitflanders.ru

AVIAREPS
Olympiyskiy prospect 14
Business Centre “Diamond Hall”
129090 Moscow, Russia
Phone : + 7 - 495 - 93 75 950
visitflanders@aviareps.com