20 jaar toegankelijk toerisme in Vlaanderen

In 2021 vieren we feest: al 20 jaar bouwen we samen met ervaringsdeskundigen en experts aan toegankelijk toerisme in Vlaanderen. Bouw je met ons mee?

Bij toegankelijk toerisme staat iedereen centraal: elke bezoeker moet kunnen genieten van de vele toeristische troeven die Vlaanderen te bieden heeft. Samen met onze partners proberen we beperkingen weg te nemen en een onvergetelijke vakantie, zorgeloze uitstap of inclusief cultuurbezoek mogelijk te maken voor iedereen. Vlaanderen heeft zo veel moois te bieden. Iedereen, met of zonder beperking, mag zorgeloos genieten van cultuur of natuur, op uitstap of meerdaagse vakantie.

 

De voorbije 20 jaar heeft Toerisme Vlaanderen daar samen met verschillende ervaringsdeskundigen, experts en partners hard aan gewerkt. Zonder hen zouden we niet staan waar we vandaag de dag staan. Daarom laten we hieronder graag enkele ervaringsdeskundigen aan het woord.Ervaringsdeskundingen aan het woord

 Lees hier alle getuigenissen

 

Tonia: “De beste reiservaring van mijn leven!”

campagne beeld van tonia op achtergrond van erfgoed kerk

Kunstenares Tonia In Den Kleef is blind. Ze adviseert en sensibiliseert toonaangevende musea over toegankelijkheid en organiseert rondleidingen voor mensen met een visuele handicap.

Tonia: “Vakantie, dat is voor mij: nieuwe dingen ontdekken, luisteren naar andere meningen, kennismaken met andere culturen, zonder dat mijn beperking me in de weg zit.”

“Normaal ga ik op reis met mijn vriend. Hij moet me begeleiden, de route uitzoeken, op restaurant de menukaart voorlezen, én ook nog alles beschrijven wat hij onderweg ziet. Maar één keer zijn we op citytrip naar Rome gegaan, en toen hadden we een ver familielid bereid gevonden om ons rond te leiden, als een soort privégids. Ik wist veel van de oude Romeinen, maar daar heb ik nog veel bijgeleerd. De beste reiservaring van mijn leven!”

“Hier in Vlaanderen ga ik graag naar zee, omdat ik daar in mijn eentje kan gaan wandelen met mijn geleidehond. Vooral in de winter, als er weinig mensen zijn. Op het strand kan je je makkelijk oriënteren.”

“Met mijn vriend ga ik graag naar musea en erfgoedsites, maar soms is daar toch nog werk aan de winkel. Heel wat musea doen wel inspanningen om toegankelijker te worden, maar dat sijpelt niet altijd door naar het personeel aan de balie en in de zaal. Soms hoor ik pas achteraf dat er een interessant aanbod voor slechtziende mensen was. En als we na het bezoek nog ergens iets willen gaan drinken, gebeurt het geregeld dat mijn hond en ik niet binnen mogen, ook al zegt de wet dat assistentiehonden overal toegelaten zijn.”

“Gelukkig zijn er nog genoeg plekken waar het wél goed geregeld is. Een interessant museum met een toegankelijke collectie – het Middelheim in Antwerpen bijvoorbeeld, da’s een openluchtmuseum waar je de beelden mag aanraken. Of een rustige plek in de natuur, waar ik kan genieten van de geuren van het bos, het gefluit van de vogels of het geruis van de wind.”

Ook op zoek naar toegankelijke kunst? Kijk op www.KunstZonderZien.be


Genoten van deze getuigenis?
Like en share ze dan zeker via onze Facebook- of LinkedInpagina.
 

 

 

Geïnspireerd om mee te bouwen aan de volgende 20 jaar toegankelijk toerisme? 

 

Lees alles over Toegankelijk toerisme
Breid je kennis uit met een opleiding of gratis webinar

Maak werk van een toegankelijkheidslabel

Ontdek alle nuttige adressen van onze toegankelijkheidspartners

 

--- Terug naar boven ---