Videoboodschap CEO

Met een videoboodschap steekt CEO Peter De Wilde vanuit zijn thuiswerkplaats alle toeristische ondernemers een hart onder de riem. Hij heeft het over de uitdagingen in deze moeilijke periode, de inspanningen van Toerisme Vlaanderen en de hartverwarmende initiatieven waarvoor de toeristische sector zich engageert.

Bekijk de videoboodschap van 23 april 2020:

 

Lees de volledige tekst:

Beste toeristische partner 

Ik stuur je deze videoboodschap vanuit mijn thuiswerkplaats. Ik heb het geluk van thuis uit verder te kunnen werken, maar ik besef dat werken voor velen helaas niet meer mogelijk is. De huidige situatie heeft voor de hele bevolking een grote economische én maatschappelijke impact, ook voor jou. Zowel als partner, en als mens. We mogen momenteel maar beperkt naar buiten, we kunnen niet voluit genieten van onze rijke cultuur en horeca en mogen niet op uitstap of reis. Niet aan toerisme kunnen doen, hoe lokaal ook, of het nu als gast of als gastheer/gastvrouw is, snijdt recht in onze ziel. De noodzaak om van een deugddoende daguitstap of meerdaagse vakantie te kunnen genieten, zal na de coronacrisis ongetwijfeld nog meer naar waarde geschat worden dan al het geval was…  

Wij engageren ons bij Toerisme Vlaanderen, voor en achter de schermen, om jou als toeristische partner zo veel mogelijk te helpen. We staan samen voor grote uitdagingen maar jullie staan er niet alleen voor.  

We hebben de afgelopen weken al enkele belangrijke steunmaatregelen kunnen bepleiten bij onze regeringen, en onze minister Zuhal Demir vecht voor onze sector in de Vlaamse regering. Deze maatregelen zijn erg welkom op een moment zoals deze, waarop je helaas niet meer mag en kan doen waar je zo goed in bent, namelijk onze bezoekers een fijne beleving bezorgen. We zorgen voor een duidelijk overzicht van alle maatregelen die onze regeringen nemen en die van toepassing zijn op jou. Dat overzicht passen we continu aan, telkens wanneer dat relevant is voor jou. 

We ondersteunen bij Toerisme Vlaanderen ook projecten die onderzoek doen naar de impact van deze crisis op onze sector. Zodat we weten wat ons te wachten staat en hoe we daarop kunnen inspelen, op het juiste moment en met de juiste acties.  

We ijveren voor continu overleg en samenwerking met de toeristische sector, en met de toeristische diensten. Samen met de stedelijke en provinciale toeristische diensten én private en publieke partners maken we nu trouwens werk van een Vlaanderen Vakantieland 2.0, waarbij we tijdelijk de focus verleggen naar binnenlands toerisme en een nieuwe invulling geven aan het bestaande merk Vlaanderen Vakantieland. Samen engageren we ons voor een aantal zaken die samenhangen.

Ten eerste om een doordacht plan rond bezoekersmanagement in Vlaanderen uit te werken voor wanneer we terug uit ons kot mogen komen. We maken een haalbare toeristische vertaling van de nieuwe richtlijnen van Volksgezondheid, bevorderen spreiding in tijd en ruimte en zorgen voor transparante en betrouwbare informatie voor alle toeristische ondernemers en bezoekers. 

Ten tweede: we werken ook aan een brede campagne rond vakantie in eigen land. We zullen Vlamingen stimuleren om niet enkel de directe omgeving maar hopelijk nu op termijn ook hun streek, steden en dorpen te ontdekken, te (her)ontdekken. Te (her)waarderen. Want Vlaanderen, jullie weten het, zit vol met verborgen schatten, die we later ook weer met bezoekers uit het buitenland zullen delen.  

We engageren ons daarnaast, ten derde, ook samen om concrete acties en maatregelen op te zetten die ervoor zorgen dat zorgbehoevende Vlamingen (en dat zijn er nu helaas nog meer dan vroeger) zo snel mogelijk kunnen genieten van het recht op vakantie. 

Beste vrienden, we initieerden de afgelopen weken ook al enkele initiatieven vanuit Toerisme Vlaanderen zelf. Denk maar aan het hoorspel over de Ronde van Vlaanderen, de #toerismehelpt-oproep en de virtuele museumbezoeken aan de Vlaamse Meesters die je iedere woensdag live kan volgen. En die trouwens afgelopen weekend door de BBC  tot ‘Best Lockdown Entertainment’ werden uitgeroepen. Onze collega’s in het buitenland, van Tokyo over Den Haag tot Los Angeles, blijven ook nu Vlaanderen vertegenwoordigen en hebben elke dag nauwe contacten met de lokale reisindustrie en pers. 

Maar ook jullie zitten uiteraard allesbehalve stil: we zien enorm veel innovatieve en hartverwarmende initiatieven voorbijkomen. Prachtig om te zien hoe de toeristische sector zich blijft engageren. Doe vooral zo verder en deel jouw ideeën met ons en met elkaar. Zelfs kleine inspanningen kunnen een groot verschil maken. Nu en in de toekomst.  

En over de toekomst gesproken: de toeristische sector heeft haar enorme veerkracht al meerdere malen bewezen. Het is belangrijk dat we ons klaarstomen om toekomstige bezoekers terug te ontvangen. In het begin zullen dit vooral binnenlandse bezoekers zijn, of daarna gasten uit de buurlanden. Maar ongetwijfeld komen daarna ook onze fans uit verre landen terug genieten van de vele troeven die we in Vlaanderen te bieden hebben. En daarbij hoort ook even stilstaan en nadenken over onze bestemming en ons aanbod. Want naar welk soort toerisme willen we terug? Hoe kunnen we op een duurzame manier meerwaarde creëren voor onszelf, onze bezoekers en onze bestemming met haar bewoners? Eén ding is zeker, we zullen bezoekers met open armen blijven ontvangen. Meer dan ooit zijn we overtuigd van de positieve kracht van het toerisme.  

En vergeet niet, vrienden: wij bij Toerisme Vlaanderen zijn er voor jullie. Kunnen we jou ergens bij helpen? Heb je een idee of initiatief? Laat het ons dan weten. We helpen je heel graag!  

Warme groeten vanuit mijn thuiswerkplaats in Bazel. Stel het wel, zorg goed voor jezelf en voor je naasten. Tot gauw. 

Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen