Familievriendelijkheid

Twee lachende kindjes met verfstrepen op hun gezicht
Gastvrije ondernemers die families hartelijk welkom heten, praktische voorzieningen binnen handbereik, boeiende belevingen voor en met de hele familie. Een warm thuisgevoel, maar dan op reis. Dat is dé ideale familievakantie. Toerisme Vlaanderen en zijn partners zetten Vlaanderen en Brussel op de kaart als een familievriendelijke bestemming met de voornaamste focus op erfgoed en horeca.

In de beleidsnota 2014-2019 ambieerde Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts om van Vlaanderen dé leidende familievriendelijke erfgoedbestemming te maken binnen Europa. Toerisme Vlaanderen ging meteen aan de slag. Voor het eerst werd in 2017 een Toerisme Vlaanderen Award uitgereikt voor meest toeristisch familievriendelijk product. Zowel op vlak van bestemmingsontwikkeling als op vlak van promotie, gingen we de uitdaging aan. Graag en samen met onze partners.


Publicaties

Toerisme Vlaanderen

  • Inspiratiegids 'Kinderen Welkom' met tips om je logies af te stemmen op kinderen en families
  • Brochure 'Familievriendelijke projecten' met praktische informatie over hoe je voor/bij begin van een toeristisch project rekening kan houden met families en kinderen 
  • Inspiratiebrochure 'Familievriendelijk Vlaanderen en Brussel' brengt een overzicht van het familievriendelijke aanbod in onze bestemming. Het is in eerste plaats bedoeld voor de internationale reisprofessionals en journalisten maar kan ook als inspiratie voor andere toeristische aanbieders dienen

Partners

 


Subsidies

Een familievriendelijke bestemming is een gastvrije bestemming. Aanbieders heten er families welkom als volwaardige klanten. Niet enkel kinderen, maar ook hun ouders en grootouders voelen zich omiddellijk thuis In een familievriendelijk logies. En voor jou als uitbater kost het meestal niet zoveel moeite om je logies kind- en familievriendelijk te maken. 

Hefboomprojecten

Drie jongetjes op ontdekking met hun handen in een voelboxVia de impulsprogramma's investeert Toerisme Vlaanderen in hefboomprojecten, projecten met een groot internationaal toeristisch potentieel en een groot rendement voor de maatschappij, de economie en onze ondernemers. Hierbij houden we ook rekening met het aspect 'familievriendelijkheid'. Pas als je echt een familievriendelijke koers wil varen, voelen families zich aangesproken en wordt hun bezoek een succes. Het is dus belangrijk om zowel op onthaal en dienstverlening, infrastructuur, beleving en communicatie in te zetten om een verschil te kunnen maken in de beleving van jouw familievriendelijk toeristisch product. Wij verzamelden heel wat inspirerende tips in onze brochure Familievriendelijke projecten.

Logiessubsidies

gezin ligt op bed en speelt verstoppertje

Toerisme Vlaanderen kan een subsidie verlenen voor investeringen in onroerende (niet-verplaatsbare) infrastructuur die is aangepast aan de behoeften en wensen van families. Denk bijvoorbeeld aan een verlaagde wasbak en een klein toilet of een verankerde luiertafel voor de allerkleinsten. Klik hier voor meer info over logiessubsidies.


   


Naar boven

Kennis en vorming


Naar boven

Wij gastvrij, jij blij

Button Wij gastvrij, jij blijHoreca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen zetten met deze campagne elke Vlaamse restaurantuitbater aan om iedereen welkom te heten in zijn zaak, ook families met kinderen. Op www.wijgastvrij.be vind je tal van tips en tricks rond gastvrijheid voor families. 

Als restaurantuitbater kun je gratis een promotiepakket aanvragen. Je ontvangt dan tien campagnebuttons, honderd placemats en feedbackkaartjes. De voorzijde van de placemat is een inkleurplaat voor de kids, op de achterzijde kunnen ze spelenderwijs meer leren over tafeletiquette. De feedbackkaartjes kun je bijvoorbeeld aanbieden aan je gasten samen met de rekening. De tools zijn verkrijgbaar in het Nederlands, Frans en Engels.


Inspiratie


Publicaties partners

Naar boven