Lancering infopunt, wandelbrochure en escape games in kasteel d’Ursel

Brussel
In het kader van het toeristisch hefboomproject ‘Kastelen van de Schelde’ investeren Toerisme Vlaanderen en de Provincie Antwerpen in een betere toegankelijkheid en beleving van het park. Na de infrastructuurwerken van vorig jaar lanceren we nu ook een infopunt, een wandelbrochure en 2 gloednieuwe escape games.

Kastelen van de Schelde

“De voorbije jaren hebben we met Toerisme Vlaanderen stevig geïnvesteerd in de Kastelen van de Schelde. Je zult als bezoeker van de kastelen van Laarne, Bornem, Hingene en Kruibeke en de Lakenhalle van Dendermonde beter en toegankelijk onthaald worden, meer te beleven hebben en sterke verhalen krijgen over de gebouwen, hun bewoners en de unieke natuur rondom. Je kan er terecht als individuele bezoeker, in groep en als familie. En zowel voor architectuur-, erfgoed- als natuurliefhebbers is er wat wils”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir enthousiast. “Nu lanceren we enkele mooie innovaties in kasteel d’Ursel. Binnenkort volgen ook de kastelen van Bornem, Wissekerke en Dendermonde. Zo vormen de kastelen langs de Schelde een mooie basis voor een Vlaanderenbreed kastelennetwerk waarmee we onze indrukwekkende geschiedenis op de internationale kaart willen zetten.”

“De Kastelen van de Schelde moeten elkaar versterken als toeristische trekpleisters. Dit nieuwe netwerk van kastelen vormt een opvallende getuigenis van het grootse verleden van de Scheldevallei. Als toegangspoorten van de prachtige natuurgebieden van Rivierpark Scheldevallei – kandidaat Nationaal Park – stroomt er bovendien voor hen een bijzondere toekomst.”, voegt projectcoördinator Kristoffel Raes toe. 

Gedeputeerde Mireille Colson licht toe: “De provincie Antwerpen bouwt met kasteel d’Ursel al jaren een mooie publiekswerking uit. De unieke tentoonstellingen en mooie evenementen getuigen daarvan. Nu treden we met dit project buiten de kasteelmuren en zorgen we voor een interessanter en geanimeerder parkbezoek. Vorig jaar openden we in het kader van dit project al onze toegankelijke parking. In het wondermooie kasteelpark pakken we nu uit met een infopunt, een wandelroute en vooral: 2 spannende outdoor escape games! We danken Regionaal Landschap Schelde-Durme en Toerisme Vlaanderen voor hun hulp en steun.”

 

Infrastructuurwerken

In de lente van 2021 werd de publieksparking heringericht en uitgebreid. Er kwam een efficiëntere indeling in parkeervakken en 6 vakken voor mindervalide bestuurders. Het geheel kreeg een groener karakter door zoveel mogelijk gebruik te maken van verhard gras. In januari 2022 werden ook de verbeteringswerken aan de zijingang en de omgeving van Het Laathof voltooid. We maakten van de gelegenheid gebruik om een elektriciteitskast voor evenementen te plaatsen en om het hemelwater van Het Laathof af te leiden naar de walgracht.

 

Infopunt

Aan het begin van de zij-ingang staat het poortgebouw. Het werd in 1728 gebouwd samen met een gelijkaardige constructie langs de andere kant van de poort, die nu verdwenen is. De gebouwtjes deden eeuwenlang dienst als brouwerij en mouterij. Na de restauratie in 2008 kwamen er openbare toiletten in het linkerdeel van het poortgebouw. Het rechterdeel wordt nu ingericht als infopunt. Je vindt er informatie over de kastelen van de Schelde, het kasteeldomein d’Ursel en de vele activiteiten die we organiseren. Het poortgebouw wordt ook het startpunt van de wandelbrochure en de nieuwe escape games.

 

Wandelbrochure

Doorheen de eeuwen nodigden de opeenvolgende hertogen hun gasten graag uit voor een tour du propriétaire, hun favoriete wandeling langs de mooiste plekjes in het park. In de geest van de hertog neemt deze brochure je mee door de geschiedenis van het kasteeldomein. Je kan de brochure gratis meenemen in het poortgebouw of digitaal bekijken op onze website.

Escape games

Beleef het park op een unieke manier met onze escape games. Je kan ze op eigen houtje spelen tijdens de openingsuren van het park vanaf 9 april. Voor beide games heb je per groepje van ongeveer 5 personen een smartphone nodig.

Vanaf 10 jaar kan je op pad met Sophie en Juliette, 2 gravinnetjes die 150 jaar geleden de zomer doorbrachten in Hingene. Samen met je vrienden of familie trotseer je spannende uitdagingen, los je raadsels op en ontdek je hun boodschap voor de toekomst.

Meer geoefende spelers ontrafelen het mysterie van Henri, de verdwenen hertog. Bezweek hij in 1875 echt aan de gevolgen van tuberculose? Of zat zijn ambitieuze broer Joseph er voor iets tussen? In deze escape game volg je Joseph tijdens zijn favoriete wandeling en probeer je de ware toedracht te achterhalen.

Foto persbericht lancering infopunt, brochure en escape games kasteel d' ursel

v.l.n.r.: Kiani Hallumiez (Puzzle Escape Rooms), Koen De Vlieger (Kasteel d’Ursel), Mireille Colson (gedeputeerde Provincie Antwerpen), Tom Wezenbeek en Kristoffel Raes (Regionaal Landschap Schelde-Durme)