Erkenning als logies

Vrijwillig een officiële erkenning aanvragen voor je logies? Of een bijkomende registratie als hotel, B&B of andere beschermde benaming met eventuele sterren? We zetten alles op een rij.

Jouw contactpersoon

Voldoet je verblijf aan de basisvoorwaarden en uitbatingsnormen voor logies in Vlaanderen? Dan kun je een bijkomende, vrijwillige erkenning aanvragen bij Toerisme Vlaanderen. Als je daarnaast voldoet aan de vereisten voor één van de 7 beschermde benamingen - bijvoorbeeld die van een hotel of B&B - kun je een bijkomende erkenning en eventuele sterrenclassificatie krijgen.

Vrijwillige erkenning: algemene voorwaarden

De eerste stap is een niet-verplichte erkenning van je logies zodra die voldoet aan:

●    de 7 verplichte basisvoorwaarden van nachtverblijven of logies; 
●    de verplichte algemene uitbatingsnormen voor terreingebonden logies (bv. campings) of kamergebonden logies (bv. hotels). 

Voor die officiële erkenning onder de algemene noemer ‘logies’  zijn er verder geen vereisten. Je vraagt ze eenvoudig aan via het online portaal. [LINK] De erkenning is trouwens helemaal gratis.

Vraag je erkenning online aan

Je vraagt je erkenning eenvoudig aan via het online uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen. Je kunt ook een papieren aanvraagformulier downloaden, invullen en weer opsturen.

Zodra we je aanvraag hebben ontvangen en verwerkt, maakt één van onze logiesadviseurs een afspraak met je voor een controlebezoek en een adviesgesprek. Wil je daarnaast ook de beschermde benaming van hotel, B&B, vakantiewoning, camping of vakantiepark gebruiken, dan berekent de logiesadviseur meteen ook het comfortniveau van je logies - de gekende sterrenclassificatie. Je kiest helemaal zelf of je een erkenning met of zonder die comfortclassificatie wilt.

Beschermde benamingen

Naast de algemene erkenning als ‘logies’ kom je misschien ook in aanmerking voor één van de 7 beschermde benamingen hieronder. Voor elk van hen gelden enkele bijkomende openings- en uitbatingsnormen. Ook als je een extra comfortclassificatie - beter bekend als de klassieke hotelsterren - wilt aanvragen, kan dat zodra je aan de relevante normen voldoet. Voor de overkoepelende basiscategorie ‘logies’ gelden de algemene uitbatingsnormen voor kamer- of terreingebonden logies.

De 7 beschermde benamingen:

Kamergebonden logies

Icoon hotel

Hotel

Icoon Bed and Breakfast

B&B

Icoon vakantiewoning

Vakantiewoning

Icoon Hostel

Hostel

Terreingebonden logies

Icoon camping

Camping

Icoon vakantiepark

Vakantiepark

Icoon camperterrein

Camperterrein

Comfortclassificatie met sterren

Erkende hotels, B&B’s, vakantiewoningen, campings en vakantieparken kunnen een comfortclassificatie krijgen. Dat gebeurt in de vorm van sterren. Zo maak je je bezoekers in één oogopslag duidelijk welk comfortniveau ze mogen verwachten. Zodra je accommodatie voldoet aan de bijkomende uitbatingsvoorwaarden van een van die 5 benamingen, krijgt het één ster. Per beschermde benaming zijn er dan bijkomende comfortniveaus voor de volgende sterren. Ook een comfortclassificatie is vrijwillig en gratis. Voor logies, hostels en kampeerterreinen bestaat er geen comfortclassificatie.

Voordelen van een erkenning

Goed om weten

Categorieën combineren

Wil je meer dan één beschermde benaming gebruiken om je logies te promoten? Dat kan - zolang je voldoet aan de voorwaarden van elke categorie die je wilt toepassen. Je kunt je logies dus ook laten erkennen met verschillende benamingen en eventueel bijhorende comfortclassificaties of sterren. 

Uitzonderingen

Om creativiteit en innovatie in de toeristische sector te innoveren, laat het logiesdecreet soms uitzonderingen toe op de normale uitbatingsvoorwaarden voor logies. Denk je dat je met je accommodatie in aanmerking komt voor een afwijking op de klassieke normen voor comfortclassificatie (sterren) of een beschermde categorie? Neem dan contact op. Eén van onze inspecteurs zal ter plaatse komen voor een beoordeling.

Download deze publicatie

Brochure: het logiesdecreet in een oogopslag