Samen herbestemmen

Eén van onze grootste troeven als toeristische bestemming, is ons rijk erfgoed. En dat willen we een nieuwe en waardevolle toekomst geven. Hoe kunnen we die unieke plekken herwaarderen en toeristisch ontsluiten in lijn met de ziel van de plek?
Rubenskasteel in Elewijt

Samen met vele partners hebben we een nieuwe kijk op toerisme ontwikkeld, gebundeld in onze Reizen naar Morgen-visie. Geen verhaal van alsmaar méér, maar wel van toerisme als duurzame meerwaarde voor bewoners, bezoekers, ondernemers en ook de plek zelf.

Binnen dat denkkader zijn we gestart met het participatieve herbestemmingstraject van verschillende pilootprojecten. Samen met buurtbewoners en ondernemers denken we daarin na over de toekomst van de plek, met respect voor zijn rijke geschiedenis en tradities. Alle informatie en updates over de trajecten bundelen we op de website samenherbestemmen.be
 

Ben je ondernemer met een warm hart voor erfgoed?

De Reizen naar Morgen-visie is een win-win-verhaal tussen economische rendabiliteit en de maatschappelijk return die toerisme kan brengen. As ondernemer investeer je niet alleen in de site, je ondersteunt ook de omwonende gemeenschap en maakt deel uit van een dynamische en bruisende plek waar bewoners en ondernemers elkaar kunnen vinden in een duurzame en gedeelde visie.  

Interesse naar de mogelijkheden?

Ontdek de opportuniteiten voor ondernemers 

Rubenskasteel in Elewijt
Luchtfoto van het kasteel van Leut in een groene omgeving

Maak kennis met onze pilootprojecten

Nieuwe cycling hub wielerhub in oudenaarde

Cycling hub

In Oudenaarde, hart van de Vlaamse Ardennen en wielermetropool, verrijst binnenkort de Cycling hub. Dat wordt een bedevaartsoord voor duizenden wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland. De Cycling hub neemt zijn intrek in de kerk van de historische Abdij van Maagdendale.

Kasteel Leut

Kasteel van Leut

Toerisme Vlaanderen is sinds eind oktober 2021 eigenaar van het kasteeldomein Vilain XIIII in Leut, Maasmechelen. Samen met bewoners, ondernemers en bezoekers gaan we de komende maanden en jaren op zoek naar de best mogelijke invulling voor het kasteel en het kasteeldomein.

Graventoren

Graventoren en getijdenmolen

Gerard Mercator is een van de meest invloedrijke Vlamingen die er ooit zijn geweest. In Rupelmonde en Sint-Niklaas is zijn herinnering nog altijd tastbaar, en ook Leuven speelde een belangrijke rol in Mercators leven. Dankzij Toerisme Vlaanderen kunnen straks nog meer mensen uit binnen- én buitenland kennismaken met de beroemde cartograaf.

Kasteel van Poeke

Kasteel van Poeke

Het kasteeldomein van Poeke is sinds de zomer van 2021 eigendom van Toerisme Vlaanderen, dat de prachtige erfgoedsite overnam van gemeente Aalter. De komende jaren zal Toerisme Vlaanderen, in de filosofie van Reizen naar Morgen, werken aan de uitbouw en heropleving van deze site. We geven iedereen die zich verbonden voelt met het Kasteel van Poeke de kans om daarover mee te denken via een participatief toekomsttraject.

Rubens Castle Elewijt

Rubenskasteel

Toerisme Vlaanderen kocht het Rubenskasteel dat tot in 2019 in privéhanden was aan met de bedoeling om de erfgoedparel maximaal te kunnen ontsluiten en een nieuwe toekomst te geven. Eind 2020 ging een participatief traject van start waarbij buurtbewoners, ondernemers, bezoekers en experts hun licht konden laten schijnen over de herbestemming van de kasteelsite.   

St Godelieve Abdij

Sint-Godelieveabdij en Minderbroeders Kapucijnenklooster

In november 2020 lanceerde Toerisme Vlaanderen het pilootproject ‘De Tuin van heden’. Het doel is om de Sint-Godelieveabdij in Brugge en ook het Minderbroeders Kapucijnenklooster toeristisch te ontsluiten aan de hand van een alomvattend co-creatief proces. Voor het vormgeven van de toekomst van deze erfgoedparels verzamelen we actief ideeën bij zowel verschillende partners als bij bezoekers, lokale ondernemers en uiteraard de Bruggelingen zelf.

Smaakhaven

Smaakhaven

Vlaanderen staat culinair aan de wereldtop. Over een paar jaar zal iedereen dat zelf kunnen ervaren op één centrale plek: de Smaakhaven. Die komt in het monumentale Loodswezen-gebouw op de Antwerpse Scheldekaaien, vlak bij het MAS.