Vlaanderen Fietsland

De voorbije jaren hebben we vanuit Toerisme Vlaanderen en samen met vele partners al heel wat geïnvesteerd en ontwikkeld op het vlak van wielrennen en recreatief fietsen. Ook in de toekomst blijven we hierop inzetten. Het is onze ambitie om van Vlaanderen een echt fietsland te maken.
Collage van twee foto's. Linkse foto: Twee mensen bewonderen een kerkje aan de horizon. Rechtse foto: Vier coureurs rijden op een kasseibaan.

Jouw contactpersoon

De voorbije jaren hebben we vanuit Toerisme Vlaanderen en samen met vele partners al heel wat geïnvesteerd en ontwikkeld op het vlak van wielrennen en recreatief fietsen. Vlaanderen staat vandaag de dag dan ook internationaal bekend als de bakermat van de koers en als een ideale bestemming voor fietsvakanties. Het doel is om een echt fietsland te worden, voor alle soorten fietsers. Met het thema ‘Vlaanderen Fietsland’ richten we ons dan ook tot een zeer breed publiek. Daarnaast vormt dit thema een ideaal bindmiddel tussen de andere thema’s. Samen met de congreswerking en EventFlanders biedt ‘Vlaanderen Fietsland’ bovendien de mogelijkheid om congressen en events naar Vlaanderen te halen.

Verhaallijnen binnen dit thema

verhaallijn1

Cycling in Flanders

Vlaanderen heeft al een sterke reputatie als wielerregio onder de ‘fanatics’ en we willen deze nog versterken om het wielrennen als katalysator in te zetten en zo ook het recreatieve fietsen te stimuleren. Met ‘Cycling in Flanders’ creëren we het kader waarbinnen iedereen zich kan ontpoppen tot een echte Flandrien. Hierbij staan de volgende twee doelstellingen voorop:

  • We ontwikkelen en promoten onze Vlaamse wielercultuur en het merk ‘Cycling in Flanders’ internationaal, met de Ronde van Vlaanderen als ons vlaggenschip.
  • We zetten een ‘state of the art’ wielerhub ‘De Ronde’ op in een erfgoedlocatie (pilootproject) in de Vlaamse Ardennen. Hierbij betrekken we lokale bewoners en de wielergemeenschap in Vlaanderen.

Projecten binnen de verhaallijn 'Cycling in Flanders'

♦ Oprichting state-of-the-art Centrum ‘De Ronde’ in Oudenaarde

Met het state of the art Centrum ‘De Ronde’ richten we een nieuwe wielerhub op in Oudenaarde, het hart van de Vlaamse Ardennen. Elke binnen- en buitenlandse wielerfan kan hier zijn hart ophalen. Het wordt een publiek-private samenwerking waarbij ook lokale bewoners, ondernemers en de wielergemeenschap nauw worden betrokken. Want de koers heeft een maatschappelijke meerwaarde.

♦ Flandrien Challenge

De Flandrien Challenge is een sportieve uitdaging waarbij fietsers kunnen proberen om een echte Flandrien te worden. Hoe? Door in 72 uur tijd de 59 Strava-segmenten over Vlaamse hellingen en kasseien af te leggen. Het is een wieleruitdaging waarbij de grenzen tussen de digitale en de reële wereld vervagen. De digitale Strava-segmenten zijn ook visueel aangebracht op het wegdek van tal van beklimmingen en kasseiwegen op het parcours. Kortom: een unieke beleving van de populairste digitale applicatie voor fietsers.

verhaallijn2

Recreatief fietsen

We ontwikkelen en promoten recreatief fietsen als gezond en duurzaam vervoersmiddel. Het is bovendien de ideale manier om belevingen binnen de andere thema’s in Vlaanderen te verbinden.

Projecten binnen de verhaallijn 'Recreatief Fietsen'

Pin je Punt

Via 'Pin je punt' verzamelen fietsers en wandelaars nuttige informatie onderweg voor jawel... fietsers en wandelaars. Denk maar aan laadpunten voor je e-bike, openbare toiletten, fietsherstelpunten, lunch- en picknickplekken en zoveel meer. 'Pin je Punt' is een initiatief van de provinciale toeristische organisaties, Toerisme Vlaanderen en OpenStreetMap België.

Klik hier om naar de pagina van Pin je Punt te gaan.

♦ Icoonfietsroutes

Toerisme Vlaanderen en de vijf Vlaamse provinciale toeristische organisaties rolden negen nieuwe icoonroutes uit: thematische langeafstandsfietsroutes voor een meerdaagse fietsvakantie in Vlaanderen.

Via de icoonroutes beleven fietsers het beste van Vlaanderen met de fiets: natuur, erfgoed, cultuur en het goede leven. De lancering van de icoonroutes vormde meteen ook het startschot van een vijfjarig project om Vlaanderen samen met de toeristische sector, vakantiemakers en de fietsers verder uit te bouwen tot een top fietsvakantiebestemming.

Meer informatie over de icoonroutes vind je via vlaanderenmetdefiets.be

Zelf aan de slag om fietsvakanties te organiseren?Herbekijk hier de webinar hierover die we in maart 2022 organiseerden.

 

Benieuwd naar meer?

Wil je meer weten over het thema ‘Vlaanderen Fietsland' en onze plannen? Neem dan zeker een kijkje in de samenvatting van ons strategisch plan! 

Download de samenvatting

Samenvatting strategisch plan Vlaanderen Fietsland

Bekijk ook de documentaire over het thema Vlaanderen Fietsland

Ben je een gepassioneerde toeristische ondernemer of organisatie en wil je graag met ons samenwerken rond dit thema?

Contacteer de themaverantwoordelijke ‘Vlaanderen Fietsland’