De recreatieve toerist: marktonderzoek

Duik in de verschillende marktonderzoeken van Toerisme Vlaanderen onder de noemer ‘De recreatieve toerist’ en ontdek de toerismecijfers en -rapporten.
Meisje met zonnebril en camera op de Grote Markt in Antwerpen

Jouw contactpersoon

De onderzoeken die we uitvoerden onder de noemer 'de recreatieve toerist' leverden de afgelopen jaren een combinatie aan inzichten op over onder andere de beleving van onze kunststeden, regio’s en concrete bestemmingen voor daguitstappen.

 

Publicaties en onderzoeksthema's

Onderzoek impact cruisetoerisme

Vlaanderen verwelkomt jaarlijks heel wat zee- en riviercruiseschepen. Om de draagwijdte hiervan goed in kaart te brengen verrichtte Toerisme Vlaanderen een diepgaand onderzoek naar de eigenschappen en de impact van beide cruisevormen.

Lees hier meer over het onderzoek

Marktonderzoek kusttoerisme

Via een grootschalige bevraging bij verblijfstoeristen in de kuststreek analyseerde we het vakantiegedrag en de bestedingen in de regio. De meest recente enquête dateert van 2022 en legt de toeristische trends en evoluties bloot.

Download het rapport 'Kustonderzoek' (2022)

Marktonderzoeken kunststeden

In het kunststedenonderzoek bevragen we binnen- en buitenlandse dagtoeristen en verblijfstoeristen in de Vlaamse kunststeden. Waarom bezochten ze een specifieke plek, hoe besteedden ze er hun tijd en wat waren hun indrukken? 

Marktonderzoek kunststeden | Toerisme Vlaanderen

Marktonderzoek Vlaamse regio’s

Dit onderzoek uit november 2017 concentreerde zich op Vlaamse en Nederlandse vakantiegangers die in één van de Vlaamse regio’s overnachtten. De bevraging peilde bij zo’n 4000 toeristen naar hun eigen profiel en hun tijdsbesteding.

Download het rapport 'Vlaamse regio's' (2017)