Samen herbestemmen

Eén van onze grootste troeven als toeristische bestemming, is ons rijk erfgoed. En dat willen we een nieuwe en waardevolle toekomst geven. Hoe kunnen we die unieke plekken herwaarderen en toeristisch ontsluiten met respect voor de ziel van de plek?
Rubenskasteel in Elewijt
Samen met vele partners hebben we een nieuwe kijk op toerisme ontwikkeld, gebundeld in onze Reizen naar Morgen-visie. Geen verhaal van alsmaar méér, maar wel van toerisme als duurzame meerwaarde voor bewoners, bezoekers, ondernemers en ook de plek zelf.

Binnen dat denkkader zijn we gestart met de participatieve herbestemming van verschillende pilootprojecten. Samen met buurtbewoners en ondernemers denken we na over de toekomst van de plek, met respect voor zijn rijke geschiedenis en tradities.

Ben je ondernemer met een warm hart voor erfgoed?

De Reizen naar Morgen-visie is een win-win-verhaal tussen economische rendabiliteit en de maatschappelijke return die toerisme kan brengen. Als ondernemer investeer je niet alleen in de site, je ondersteunt ook de omwonende gemeenschap en maakt deel uit van een dynamische en bruisende plek waar bewoners en ondernemers elkaar kunnen vinden in een duurzame en gedeelde visie.

Ontdek de kansen voor ondernemers

Loodswezen Antwerpen_Alfavision (121)

Maak kennis met onze pilootprojecten

Nieuwe cycling hub wielerhub in oudenaarde

Cycling hub

In Oudenaarde, hart van de Vlaamse Ardennen en wielermetropool, verrijst binnenkort de Cycling hub. Dat wordt een bedevaartsoord voor duizenden wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland. De Cycling hub neemt zijn intrek in de kerk van de historische Abdij van Maagdendale.

Smaakhaven

Smaakhaven

Vlaanderen staat culinair aan de wereldtop. Over een paar jaar zal iedereen dat zelf kunnen ervaren op één centrale plek: de Smaakhaven. Die komt in het monumentale Loodswezen-gebouw op de Antwerpse Scheldekaaien, vlak bij het MAS.

Graventoren

Graventoren en getijdenmolen

Gerard Mercator is één van de meest invloedrijke Vlamingen ooit. In Rupelmonde en Sint-Niklaas is zijn herinnering nog altijd tastbaar, en ook Leuven speelde een belangrijke rol in zijn leven. Straks kunnen nog meer mensen uit binnen- én buitenland kennismaken met de beroemde cartograaf.

Kasteel van Poeke

Kasteel van Poeke

Het kasteeldomein van Poeke is sinds 2021 eigendom van Toerisme Vlaanderen, dat de prachtige erfgoedsite overnam van gemeente Aalter. De komende jaren werken we aan de uitbouw en heropleving van deze site. Iedereen die zich verbonden voelt met het Kasteel kan meedenken via een participatief toekomsttraject.

Rubens Castle Elewijt

Rubenskasteel

Toerisme Vlaanderen kocht het Rubenskasteel met de bedoeling om de erfgoedparel maximaal te ontsluiten en een nieuwe toekomst te geven. Eind 2020 ging een participatief traject van start waarbij buurtbewoners, ondernemers, bezoekers en experts hun licht lieten schijnen over de herbestemming van de kasteelsite.   

Kasteel Leut

Kasteel van Leut

Toerisme Vlaanderen is sinds eind oktober 2021 eigenaar van het kasteeldomein Vilain XIIII in Leut, Maasmechelen. Samen met bewoners, ondernemers en bezoekers gaan we de komende maanden en jaren op zoek naar de best mogelijke invulling voor het kasteel en het kasteeldomein.

St Godelieve Abdij

Sint-Godelieveabdij en Minderbroeders Kapucijnenklooster

Met het pilootproject ‘De Tuin van heden’ willen we de Sint-Godelieveabdij en het Minderbroeders Kapucijnenklooster in Brugge toeristisch ontsluiten. Voor het vormgeven van de toekomst van deze erfgoedparels verzamelen we actief ideeën bij partners, bezoekers, lokale ondernemers en de Bruggelingen zelf.