Toegankelijkheidslabel

Vakantieverblijven, toeristische infokantoren, bezoekerscentra en meeting-infrastructuur in Vlaanderen kunnen een beschermd toegankelijkheidslabel behalen. Hoe je het label krijgt, lees je hier.
Toegankelijkheidslabel

Jouw contactpersoon

Kwaliteit in één oogopslag

Het voordeel van een betrouwbaar toegankelijkheidslabel is dat je in één oogopslag kunt tonen waaraan de klant zich mag verwachten. Voor veel toeristen, zowel vakantiegangers als professionele bezoekers, is zulke informatie belangrijk om met een gerust hart een vakantie te boeken of aan een congres deel te nemen. Maar ook andere bezoekers (en je eigen medewerkers) kunnen zich comfortabeler bewegen in een toegankelijk gebouw.

Belangrijk is wel dat het label een zekere garantie biedt. Daarom wordt het enkel toegekend na opmetingen ter plaatse. De resultaten verschijnen op de website van Toegankelijk Vlaanderen. Een speciaal hiervoor opgerichte labelcommissie, met vertegenwoordigers van de handicapbeweging en van de toeristische sector, beslist uiteindelijk welk label aan een gebouw wordt toegekend of welke voorwaarden eerst nog vervuld moeten worden.

A-label voor logies, toeristische infokantoren, bezoekerscentra

Het A-label bestaat in 2 niveaus: A en A+.

Toegankelijk A+ label

Label A+

Het label A+ betekent dat het gebouw positief (+) scoort op de essentiële onderdelen en de verbindingen tussen deze delen. Het voldoet aan strenge toegankelijkheidsnormen en is op comfortabele en zelfstandige wijze toegankelijk.

 

 

Toegankelijk A label

Label A

Het label A betekent dat het gebouw basistoegankelijk is. Voor de meeste mensen met een beperkte mobiliteit is dit bruikbaar, maar mogelijk is extra inspanning of een helper nodig.

Toegankelijkheidscriteria

De criteria van Toerisme Vlaanderen voor een toegankelijk gebouw of een toegankelijke ruimte zijn omgezet in handige technische fiches. Voor elk onderdeel - parkeerplaats, toilet, trap, keuken, tentoonstellingsruimte - is er een fiche met uitleg in woord en beeld.

Ontdek de criteria in de brochure 'Toegankelijkheidscriteria voor toeristische infrastructuur'

Toegankelijkheid en bouwvergunning

Voor alle publieke domeinen en gebouwen in Vlaanderen wordt de toekenning van een bouwvergunning gekoppeld aan criteria voor toegankelijkheid. In de Stedenbouwkundige Verordening wordt hoofdzakelijk gelet op elementen die op plan afleesbaar zijn, zoals voldoende brede gangen en deuren, correcte overbrugging van niveauverschillen, voldoende circulatieruimte in verschillende publieke ruimtes. De richtlijnen van deze verordening zijn ook voor toeristische infrastructuur van toepassing. Lees hierover meer op www.toegankelijkgebouw.be.

Toegankelijkheid: afwerking

Toegankelijkheid heeft ook te maken met de afwerking: de inrichting van de ruimtes, de plaatsing van meubelen, materiaalkeuze, ... Daarom ontwikkelde Toerisme Vlaanderen een praktische bundel met richtlijnen om de toegankelijkheid van je onderneming te verhogen. Elke infofiche bespreekt één bepaald onderdeel van het gebouw, zoals het onthaal, het restaurant, het sanitair, … Verhelderende foto’s en tekeningen zorgen ervoor dat deze informatie nuttig is voor bouwheer, architect, aannemer en andere bouwpartners. Deze criteria vormen ook de basis voor subsidies.

Een toegankelijkheidslabel behalen

Goed om weten:

  • Je moet als logies erkend zijn om een A- of A+-label te kunnen ontvangen.
  • Het labelonderzoek is gratis als je het onderzoek via Toerisme Vlaanderen aanvraagt.
  • Deze stappen gelden voor het A-label, niet voor het M-label.

Vul de vragenlijst in

Deze vragenlijst helpt ons om in te schatten of je gebouw al dan niet in aanmerking komt voor een screening.

Screening ter plaatse

Bij een positief antwoord zal een medewerker van Inter Vlaanderen contact met je opnemen om een geschikt moment af te spreken voor de screening ter plaatse.

De labelcommissie beslist over de toekenning

Je ontvangt de resultaten van de screening. Die worden vervolgens ook op de website Toegankelijk Vlaanderen gepubliceerd.

Je dossier gaat dan naar de labelcommissie, die 2 keer per jaar samenkomt.

Pak uit met je label

Kent de labelcommissie jouw logies een A- of A+-label toe? Dan ontvang je een toegankelijkheidsbordje voor aan de ingang van je gebouw.

Je toegankelijkheid promoten

De vakantieverblijven met A- en A+-label krijgen een plaats in de brochure 'Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel'. De brochure is ook beschikbaar in het Frans en het Engels.  

Vraag gratis een brochure via toegankelijk@toerismevlaanderen.be. Vermeld of je interesse hebt voor het deel met groeps- en jeugdverblijven en hostels of het deel met hotels, gastenkamers, vakantiewoningen, kampeerverblijven en vakantielogies.

Zet ook zelf je inspanningen mee in de kijker. Deze collega's delen hun tips voor promotie en communicatie van een toegankelijk aanbod.

M-label voor meeting- en congresinfrastructuur

Ook meetinglocaties kunnen zich onderscheiden en certifiëren met het beschermde M-label ‘toegankelijke meetinginfrastructuur’. Het label, dat in 3 niveaus bestaat, garandeert aan organisatoren van meetings en congressen dat jouw gebouw toegankelijk is voor iedereen.

m-labels toegankelijkheid