Logiesbarometer

Raadpleeg actuele cijfers en statistieken over commercieel logies in het Vlaamse Gewest.
Een kamer voor gasten met ontbijt op bed

Jouw contactpersoon

Ben je als uitbater van logies concurrentieel met andere aanbieders van accommodatie? Hoe zit het met de bezettingsgraad van hotels en vakantieparken in je regio? En waar komen de toeristen in jouw regio precies vandaan? De online logiesbarometer geeft je de antwoorden.

Wat is de logiesbarometer?

De logiesbarometer is een online tool waarmee je eenvoudig de gemiddelde bezettingsgraden van de logiessector in Vlaanderen raadpleegt. Je kunt er ook vergelijkingen mee maken tussen verschillende steden en regio’s en tussen verschillende maanden of jaren. Als uitbater van een logies krijg je ook inzichten in de verschillen tussen je eigen bezettingsgraad en die van ondernemers in jouw logiescategorie in dezelfde regio. Het gaat om: 

  • hotels  
  • B&B’s  
  • hostels  
  • campings  
  • camperterrein  
  • andere kamergebonden logies  
  • andere terreingebonden logies 

 

Hoe werkt de logiesbarometer?

Als uitbater geef je maandelijks je bezettingscijfers door aan Statbel, via het StatData-platform. Dat is wettelijk verplicht. Daarnaast kun je in je persoonlijke online omgeving vrijblijvend de optie inschakelen om je gegevens te delen met jouw provinciale toeristische organisatie en Toerisme Vlaanderen. Zodra je dat doet, krijg je toegang tot alle gedetailleerde gegevens van de logiesbarometer. 

Privacy- en gegevensverklaring

Het raadplegen van de algemene rapportering van de hotelbarometer is gratis en kan anoniem. Om als uitbater van een logies de informatie over jouw zaak in te vullen en aan te passen voor gepersonaliseerde statistieken, verwerken we je gegevens. Dat doen we binnen het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Die Europese wetgeving verzekert jouw privacy.