Jouw contactpersoon
Wie komt in aanmerking voor de logiessubsidie?
- Een toeristisch logies dat erkend is volgens het Logiesdecreet van 5 februari 2016.
- Een jeugdverblijf dat erkend is volgens het Logiesdecreet van 5 februari 2016 of dat op 31 december 2022 erkend was volgens het Toerisme voor Allen-decreet van 18 juli 2003.
Waarvoor kan je een logiessubsidie aanvragen?
Toerisme Vlaanderen plant in het voorjaar van 2025 een nieuwe oproep voor logiessubsidies.
De werken en aankopen die in aanmerking komen voor deze oproep, het subsidiepercentage en de voorziene subsidie-enveloppe(s) worden bepaald door de minister.
Niet-subsidiabele kosten
- Werken en aankopen waarvoor al eerder een logiessubsidie werd toegekend door Toerisme Vlaanderen
- Private gedeelten van het logies die niet toegankelijk zijn voor de logerende toeristen
- Restaurants, cafés en eet- en drankgelegenheden die toegankelijk zijn voor een ruimer publiek dan de logerende toeristen
- Aankopen en werken die zijn uitgevoerd voor de datum van de subsidieaanvraag
- Recupereerbare btw
Maximale subsidie?
Per erkend toeristisch logies of erkend jeugdverblijf kan Toerisme Vlaanderen per oproep maximaal 150 000 euro logiessubsidie toekennen (maximaal 60% van de weerhouden werken en aankopen).
De minister legt dit maximale subsidiebedrag en het subsidiepercentage per oproep vast. Het subsidiepercentage kan verschillen afhankelijk van de subsidiabele werken en aankopen en van het logiestype.
Als de voorziene subsidie-enveloppe ontoereikend blijkt voor de ingediende aanvragen, wordt het vermelde subsidiepercentage verminderd in functie van de voorziene enveloppe (en worden alle toe te kennen logiessubsidies herberekend).
Je subsidie aanvragen: stap voor stap
Volgende aanvraagperiode: voorjaar 2025
Momenteel kan je geen aanvraag voor een logiessubsidie indienen. Een nieuwe oproep voor logiessubsidies is gepland in het voorjaar van 2025.
Meld je online aan op het subsidieportaal
Om je subsidieaanvraag in te dienen, meld je je eerst aan op het subsidieportaal. Dat kan met je eID en kaartlezer, via itsme, of met een beveiligingscode of token. Je kunt je niet alleen aanmelden als natuurlijke persoon, maar ook als lokaal of provinciaal bestuur, als ondernemer of met je organisatie.
- Meld je je aan als natuurlijke persoon? Dan wordt een eventuele subsidie na toekenning verbonden aan jouw naam en rijksregisternummer. Als onderneming of organisatie kies je er dus best voor om aan te melden via je ondernemingsnummer. Wil je tijdens het invullen van je aanvraag veranderen van natuurlijk persoon naar organisatie (of omgekeerd)? Dan sluit je je aanvraag af en start je een nieuwe aanvraag op. Alle info over aanmelden als ondernemer vind je op de website van de Vlaamse overheid.
- Wil je je in naam van een onderneming of organisatie aanmelden, maar ben je niet de wettelijke vertegenwoordiger? Dan heb je de juiste toegangsrechten nodig.
Ondervind je problemen bij het aanmelden of het toekennen van rechten? Dan vraag je eenvoudig hulp via de website van de Vlaamse overheid of telefonisch op 1700, het gratis nummer van de Vlaamse Infolijn.
Dien je aanvraag online in
Houd de nodige documenten alvast bij de hand, zoals je offertes en het 'invulblad offertes'), het controleverslag brandveiligheid, het bewijs dat de eigenaar akkoord is met de werken, eventuele plannen en foto’s, …
OPGELET:
- Je kan je aanvraag na elke stap opslaan om er op een later moment verder aan te werken. Eens je aanvraag is ingediend, kan je niets meer wijzigen.
- Je moet je aanvraag indienen vóór het einde van de indientermijn. Na die datum kan je geen documenten meer toevoegen aan je aanvraag (zoals ontbrekende ramingen en offertes, het controleverslag brandveiligheid,... ).
- Onvolledige aanvragen op het einde van de indientermijn worden als onontvankelijk beschouwd.
Ondervind je problemen bij het invullen van je aanvraag? Bel naar +32 2 504 03 28 of stuur een mailtje naar logiessubsidie@toerismevlaanderen.be.
Je subsidieaanvraag opvolgen
Nadat je subsidieaanvraag online hebt ingediend, krijg je een automatische ontvangstbevestiging via e-mail. Die bevat ook een samenvatting van je subsidieaanvraag. Je kunt de status van je subsidieaanvraag eenvoudig opvolgen in:
- het subsidieportaal (ook voor je subsidieaanvraag en het indienen van je facturen)
- als natuurlijke persoon in Mijn Burgerprofiel. (alleen om de status van je dossier op te volgen)
- als ondernemer of organisatie via e-loketondernemers.be (alleen om de status van je dossier op te volgen) .
Vraag de uitbetaling aan
Zodra je subsidie is goedgekeurd, kan je een aanvraag tot uitbetaling indienen via het online portaal. Daarvoor dien je je facturen gebundeld in.
- Download het invulblad voor facturen voor logiessubsidies toegekend vanaf 2023 (logiessubsidie-oproepen 2023 en 2024)
- Download het invulblad voor facturen voor logiessubsidies toegekend vóór 2023
Voeg bij je uitbetalingsaanvraag ook de bijlagen toe, zoals facturen en foto’s van uitgevoerde werken. Zo zorgen we samen voor een vlotte afhandeling van de controle en verdere uitbetaling.
Bij een toegekende subsidie van minder dan 50 000 euro, kan je 1 betalingsaanvraag indienen. Je dient alle facturen in op het einde van het totaalproject (na het uitvoeren van alle werken en aankopen). De subsidie kan alleen dan uitbetaald worden.
Bij een toegekende subsidie van meer dan 50 000 euro, kan je maximaal 2 betalingsaanvragen indienen. Je bepaalt in dat geval zelf de grootte van het bedrag waarvoor je een eerste betalingsaanvraag indient.
OPGELET: Wil je je in naam van een onderneming of organisatie aanmelden, maar ben je niet de wettelijke vertegenwoordiger? Dan heb je de juiste toegangsrechten nodig.
Vraag de uitbetaling aan in het online subsidieportaal