Jouw contactpersoon
Voor 1 op de 5 Europeanen is lekker eten en drinken een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van hun reisbestemming. Culinaire belevingen zijn voor bezoekers een uitgelezen manier om Vlaanderen beter te leren kennen.
Bij Toerisme Vlaanderen streven we naar een duurzame toekomst voor onze rijke Vlaamse eet- en drinkcultuur. We ondersteunen projecten die Vlaanderen als culinaire topbestemming versterken. Zo ontwikkelen we de sector en verrijken we het toeristisch aanbod. Daarnaast werken we aan een sterke reputatie en inspireren we internationale fijnproevers om Vlaanderen te ontdekken.
Projecten en samenwerkingen
Smaakhaven
Relanceprojecten
In 2022 lanceerde Toerisme Vlaanderen, als onderdeel van het relancebeleid voor de heropleving van de toeristische sector na de coronacrisis, verschillende thematische relance-oproepen. Binnen het thema Culinair Vlaanderen was er een oproep voor bierbelevingen met de focus op kwaliteitsvolle bezoekersbelevingen bij brouwerijen en een oproep voor culinaire belevingen rond verschillende typische Vlaamse producten.
In totaal ondersteunen we 14 projecten gericht op bierbelevingen en 3 projecten gericht op culinaire belevingen. De realisatie van deze projecten is gepland ten laatste eind 2024 (uitstel mogelijk tot eind 2025).
Lambiekland
Samenwerken Samengroeien
Het initiatief “Samenwerken Samengroeien” van Horeca Vlaanderen, in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, richt zich op het bevorderen van duurzaam personeelsbeleid in de horecasector. Dit project biedt ondernemers ondersteuning via financiële scans, ondernemersscans en trajecten voor personeelsbehoud, aangevuld met digitale en fysieke sessies, inspiratiekanalen en een afsluitend evenement op de Horeca Expo in november.
Wijnstraat
Overige samenwerkingen
Ben je actief in de culinaire sector? Bij Toerisme Vlaanderen ondersteunen we ondernemers die Vlaanderen als culinaire bestemming willen versterken.
Samen promoten en ontwikkelen we Vlaanderen als culinaire topbestemming. Of je nu vragen hebt, wilt samenwerken aan culinaire thema's, of toeristisch advies zoekt, wij staan voor je klaar.
Toerisme Vlaanderen werkt samen met relevante partners in een Culinair Toerisme Netwerk om samenwerking te faciliteren en de Vlaamse voedselstrategie te ondersteunen.
Wil je samenwerken rond dit thema?
Internationale promotie
Samen met onze buitenlandkantoren promoten we Culinair Vlaanderen en onze Belgische biercultuur bij een internationaal publiek. We focussen hierbij op een selectie van lokale producten en gerechten en zetten in op marketingcampagnes, evenementen, persreizen en vakbeurzen om deze producten en gerechten onder de aandacht te brengen.
Strategisch plan
Onderzoek
Via prospectie, netwerking en onderzoek wordt onderzocht wat het potentieel is van nieuwe verhaallijnen en ons aanbod van culinaire belevingen. Daarnaast wordt vooral onderzoek gevoerd en aan monitoring gedaan ter ondersteuning van de verder uitwerking van de strategie.