Culinair Vlaanderen

Culinair Vlaanderen karakteriseert zich door een brede waaier aan lokale ambachtelijke producten, weelderige gerechten, uitzonderlijk vakmanschap en een zeer levendige eet- en drinkcultuur met een rijke geschiedenis.

Jouw contactpersoon

Vlaanderen is de plek bij uitstek voor de levensgenieter: een persoon met een fijne smaak in eten en drinken.

Voor meer dan 40% van de Europeanen is lekker eten en drinken één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van hun reisbestemming. Culinaire belevingen zijn voor bezoekers, met andere woorden, een uitgelezen manier om Vlaanderen beter te leren kennen. 

We willen vanuit toerisme bijdragen aan een duurzame toekomst voor onze Vlaamse eet- en drinkcultuur. We zetten de Vlaamse culinaire producten en gerechten en de straffe verhalen centraal.

Vlaamse producten

De Vlaamse eet-en drinkcultuur is een breed begrip en omvat dus ook een breed aanbod aan culinaire belevingen. Op basis van een aantal criteria zijn er primaire en secundaire producten geselecteerd die we binnen ons aanbod naar voren willen schuiven. Concreet gaat het bijvoorbeeld om bier, chocolade, frieten. 

Bekijk de volledige lijst van producten in het strategisch plan

Op promotioneel vlak zullen we in eerste instantie de bezoekers verlekkeren met die primaire en secundaire producten. Maar dat wil niet zeggen dat we ook geen andere Vlaamse culinaire lekkernijen af en toe in de kijker zetten.

Witloof Thomas Cools

Belgische biercultuur

Bier is één van onze belangrijkste en meest gekende lokale producten. Gezien er een specifieke en omlijnde inhoud, een sterk aanbod en een duidelijk afgebakende doelgroep is, zetten we extra in op een specifieke verhaallijn rond de Belgische biercultuur.

Onze biercultuur, erkend door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed, gaat breder dan bier als lokaal product. Ook het vakmanschap en ambacht van de brouwers, de verschillende brouwtechnieken en bierstijlen, de sociale gebruiken (op café) en de link met de lokale gastronomie krijgen een plek in deze verhaallijn.

Meer info? Neem contact op met Nicole Groot Zevert

Friends drinking beer in a taproom

Smaakhaven

Met de Smaakhaven creëren we, in een betekenisvolle erfgoedcontext, een thuishaven voor culinair Vlaanderen. De Smaakhaven is een open huis waar alle Vlaamse culinaire kernspelers worden samengebracht om de knowhow en kennis over onze culinaire tradities en innovaties te versterken en uit te dragen.

Meer info over de Smaakhaven

Meer info? Stuur een mail naar Sofie Van Den Bossche

 

Smaakhaven Loodswezen

Projecten en internationale promotie

Om onze strategische doelstellingen te realiseren zetten we in op verschillende projecten en de internationale promotie van Culinair Vlaanderen. 

Culinaire belevingen

Binnen het project "Belevingen rond Vlaamse producten" gaan we sterke culinaire belevingen rond Vlaamse producten identificeren, ontwikkelen en promoten.

Meer info? Contacteer Hanne Pluim
 

Ambassadors of GOESTING

Dit ambassadeurscollectief bestaat uit een groep sterke culinaire makers die Vlaanderen als culinaire bestemming internationaal willen promoten en versterken.

Meer info over GOESTING 

Vragen? Contacteer Hanne Pluim

Internationale promotie

Om het culinair aanbod te vermarkten richten we ons samen met ons buitenlands netwerk op buitenlandse ‘CIP’s’ (Culinary Influential People), op de pers (journalisten, bloggers, ...) en op de reisindustrie (tour operators, reisagenten, …). We voeden hen met nieuws over Vlaanderen als culinaire bestemming en laten hen proeven van onze troeven. 

Meer info? Neem contact op met Hanne Pluim

Een vraag over biertoerisme? Stuur een mail naar Stijn Van Houdt

Onderzoek

Via prospectie, netwerking en onderzoek wordt onderzocht wat het potentieel is van nieuwe verhaallijnen en culinaire producten. Daarnaast wordt vooral onderzoek gevoerd ter ondersteuning van de verder uitwerking van deze strategie.
 

Benieuwd naar meer?

Strategisch plan Culinair Vlaanderen

Wil je meer weten over het thema ‘Culinair Vlaanderen’ en onze plannen? Het strategisch plan Culinair Vlaanderen biedt een kader voor de ontwikkeling en promotie van het thema. Je ontdekt waar we precies op inzetten en wat onze focus is om te komen tot Vlaanderen als florerende culinaire bestemming.

Download de samenvatting

Samenvatting strategisch plan Culinair Vlaanderen
Ben je een gepassioneerde toeristische ondernemer of organisatie, en wil je graag samenwerken rond dit thema?

Neem contact op met de verantwoordelijke voor dit thema.