Basisnormen van het Logiesdecreet

Bekijk de basisnormen van het Vlaamse Logiesdecreet en ontdek de minimale kwaliteitsvereisten voor toeristische logies in Vlaanderen.
Basisnormen van het logiesdecreet

Jouw contactpersoon

Het Vlaamse Logiesdecreet garandeert logerende toeristen veiligheid, kwaliteit en comfort. Daarom moet elk toeristisch logies in Vlaanderen voldoen aan basisnormen. Bovenop die basisregels komen algemene en eventueel bijkomende openings- en uitbatingsvoorwaarden, afhankelijk van het type logies dat je uitbaat.

9 basisnormen in een notendop

  1. De uitbating van het toeristisch logies is aangemeld bij Toerisme Vlaanderen.
  2. Het toeristisch logies voldoet aan specifieke brandveiligheidsnormen. De uitbater bezit een brandveiligheidsattest dat dit aantoont.
  3. Het toeristisch logies voldoet aan minimumnormen voor comfort en kwaliteit. Alle toegankelijke ruimtes in het toeristisch logies moeten voldoende proper en onderhouden zijn.
  4. Je beschikt als uitbater over een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor het logies én de uitbating. Die dekt alle schade die jij of je aangestelden veroorzaken bij de exploitatie van het toeristisch logies.
  5. De uitbater, of de persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor bepaalde misdrijven.
  6. Het logies wordt niet per uur verhuurd maar minstens voor één overnachting.
  7. Je beschikt als uitbater over een eigendomsbewijs van het logies, of een huurovereenkomst die toelaat het logies uit te baten.
  8. Je communiceert als uitbater waarheidsgetrouw over jouw logies.
  9. Het toeristisch logies voldoet aan de stedenbouwkundige regels en je hebt als uitbater alle nodige stedenbouwkundige vergunningen. Neem hiervoor contact op met je lokale stedenbouwkundige dienst. 

    Vrijstelling van Logiesdecreet

    De regels van het Logiesdecreet gelden niet voor:

    • logies waar je gratis mag overnachten,
    • logies dat je alleen aan familie, vrienden en kennissen verhuurt (maar nergens promoot),
    • tijdelijke evenementencampings (max. 75 dagen per jaar),
    • jeugdbewegingskampen (Scouts, Chiro, FOS, …) op kampterreinen (max. 75 dagen per jaar),
    • tijdelijk kamperen door georganiseerde groepen onder begeleiding (max. 75 dagen per jaar),
    • tijdelijk overnachten in of naast jeugdlokalen door georganiseerde jeugdgroepen onder begeleiding (max. 60 dagen per jaar),
    • paalkampeerterreinen (geregeld in Bos- en Natuurdecreet).

    Het Logiesdecreet laat zich verder ook niet in met de andere regels of vereisten waar je logies wettelijk aan moet voldoen - zoals ruimtelijke ordening of je fiscale verplichtingen. De controle op die normen gebeurt niet door Toerisme Vlaanderen, maar door andere overheidsinstanties.

    Twijfel je of met jouw verblijf onder het Logiesdecreet valt? Neem contact op met ons.