Erkenning als toeristisch logies

Vrijwillig een officiële erkenning aanvragen voor je logies? Of een bijkomende registratie als hotel, B&B of andere beschermde benaming met eventuele sterren? We zetten alles op een rij.
Logiesaanbod

Jouw contactpersoon

Voldoet je verblijf aan de basisvoorwaarden en uitbatingsnormen ? Dan kun je vrijwillig een bijkomende erkenning aanvragen voor je logies bij Toerisme Vlaanderen. Als hotel, B&B, vakantiewoning, camping, vakantiepark of jeugdverblijf kun je naast de erkenning ook een comfort- of sterrenclassificatie krijgen.

Vrijwillige erkenning: algemene voorwaarden

Om erkend te worden moet je logies voldoen aan:

●    de verplichte basisvoorwaarden voor logies; 

●    de verplichte algemene uitbatingsnormen voor kamergebonden logiesterreingebonden logies of een jeugdverblijf

Voor die officiële erkenning onder de algemene noemer ‘logies’ of als jeugdverblijf zijn er verder geen vereisten. Je vraagt de erkenning eenvoudig aan via het online uitbatersportaal. De erkenning is trouwens helemaal gratis.

Vraag je erkenning online aan

Je vraagt je erkenning eenvoudig aan via het online uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen. Je kunt ook een papieren aanvraagformulier downloaden, invullen en weer opsturen.

Zodra we je aanvraag hebben ontvangen en verwerkt, maakt één van onze logiesadviseurs een afspraak met je voor een controlebezoek en een adviesgesprek.

Beschermde benamingen

Gebruik je voor je logies één of meer van de beschermde benamingen hieronder, dan moet je logies beantwoorden aan enkele bijkomende openings- en uitbatingsnormen en kan je logies ook als dusdanig worden erkend.

Gebruik je geen van deze benamingen voor je logies, dan gelden enkel de algemene uitbatingsnormen voor kamergebonden logies of terreingebonden logies. In dat geval wordt je accommodatie erkend als 'logies'.

Comfortclassificatie of sterren

Baat je een hotel, B&B, vakantiewoning, jeugdverblijf, camping of vakantiepark uit, dan kan je voor je logies ook een comfortclassificatie krijgen. Die comfortclassificatie wordt meestal uitgedrukt in sterren. Met die classificatie maak je je bezoekers in één oogopslag duidelijk welk comfortniveau ze mogen verwachten.

Tijdens het plaatsbezoek voor de erkenning berekent de logiesadviseur het comfortniveau van je logies - de gekende sterrenclassificatie. Je kiest helemaal zelf of je een erkenning met of zonder die comfortclassificatie wilt.
Wil je geen sterren of comfortclassificatie voor je logies? Geen probleem. Uiteraard mag je dan ook geen sterren gebruiken in de promotie van je logies. Voor de promotie van je logies mag je namelijk enkel de officiële sterren van Toerisme Vlaanderen gebruiken.

Wil je wel een comfortclassificatie... Omdat je logies voldoet aan de basisnormen en uitbatingsvoorwaarden, krijgt het dan sowieso één ster. Per benaming zijn er bijkomende comfortniveaus voor de volgende sterren.

Ook een comfortclassificatie is vrijwillig en gratis. Voor kamergebonden logies, terreingebonden logies, hostels en camperterreinen bestaat er geen comfortclassificatie.

Voordelen van een erkenning

  • Erkenningsschild aan je muur en op je website en drukwerk geldt als kwaliteitslabel. Dat wekt vertrouwen bij toeristen.
  • Toegang tot het aanvragen van sterren voor je verblijf.
  • Enkel erkende logies komen in aanmerking voor de logiessubsidie van Toerisme Vlaanderen
  • Mogelijkheid tot aanvraag van een toegankelijkheidslabel.

Goed om weten

Categorieën combineren

Wil je meer dan één beschermde benaming gebruiken om je logies te promoten? Dat kan - zolang je voldoet aan de voorwaarden van elke categorie die je wilt toepassen. Je kunt je logies dus ook laten erkennen met verschillende benamingen en eventueel bijhorende comfortclassificaties of sterren. 

Uitzonderingen

Om creativiteit en innovatie in de toeristische sector te stimuleren, laat het logiesdecreet soms uitzonderingen toe op de normale uitbatingsvoorwaarden voor logies. Denk je dat je met je accommodatie in aanmerking komt voor een afwijking op de klassieke normen voor comfortclassificatie (sterren) of een beschermde categorie? Neem dan contact op. Eén van onze inspecteurs zal ter plaatse komen voor een beoordeling.

Download deze publicatie

Brochure: Het Vlaams Logiesdecreet in één oogopslag