Om ervoor te zorgen dat Vlaanderen een kwalitatieve bestemming is waar gasten comfortabel kunnen overnachten, ziet Toerisme Vlaanderen toe op de naleving van het Vlaamse Logiesdecreet.
Hoe gebeuren de controles?
Zowel aangemelde als erkende logies kunnen op elk moment worden gecontroleerd.
Controles gebeuren bij wijze van steekproef, bij een klacht of bij twijfel of een logies wel aan de uitbatingsvoorwaarden voldoet. Het kan gaan om:
- controles op de aanmelding: via steekproeven en online controles wordt nagekeken of logiesuitbatingen aangemeld zijn. Toerisme Vlaanderen werkt hiervoor samen met steden, gemeenten en boekingsplatformen.
Vind je een actief logies niet terug in ons logiesregister? Mail ons dan het volledige adres en de link naar de webpagina van het logies. We onderzoeken dit verder en nemen indien nodig contact op met de uitbater. - administratieve controles: hierbij worden de attesten en documenten waarover je logies moet beschikken (zoals het brandveiligheidsattest en verzekeringen) opgevraagd en gecontroleerd. Is je logies erkend, dan vraagt Toerisme Vlaanderen sowieso een nieuw geldig brandveiligheidsattest bij je op voordat het oude vervallen is.
- controles ter plaatse: onze logiesadviseurs en handhavers kunnen onaangekondigd je logies komen bezoeken om na te gaan of je (nog) voldoet aan de regels van het Logiesdecreet. Ze controleren dan of je logies voldoet aan de algemene en specifieke uitbatingsvoorwaarden, of het voldoende proper is en onderhouden wordt, enzovoort. Is je logies erkend, dan kan ook gecontroleerd worden of je logies nog voldoet aan de toegekende sterrenclassificatie.
Extra steekproeven bij evenementen
In de aanloop naar grote evenementen en festivals neemt het aanbod van logies in de buurt altijd flink toe. En al worden ze soms maar tijdelijk aangeboden, het is belangrijk dat ook die logies veilig en kwalitatief zijn. Daarom voert Toerisme Vlaanderen jaarlijkse steekproeven uit in de buurt van festivals of andere grootschalige evenementen. Dat gebeurt op basis van de logiesgegevens die we krijgen van verschillende boekingsplatformen zoals Airbnb, Booking.com, Belvilla, Bedandbreakfast.be, … Die boekingsplatformen delen tot 6 keer per jaar hun logiesdata met Toerisme Vlaanderen.
Mogelijke sancties
Is je logies niet in orde met de regels van het Logiesdecreet, dan riskeer je een sanctie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als jouw logies niet aangemeld is, niet beschikt over een geldig brandveiligheidsattest of de nodige verzekeringen, niet voldoende proper of onderhouden is of niet voldoet aan één van de uitbatingsnormen. Maar evenzeer als je voor je logies ten onrechte een beschermde benaming, een erkenningsteken of een sterrenclassificatie gebruikt.
- Waarschuwing: Bij kleinere inbreuken krijg je meestal eerst een waarschuwing en de kans om het probleem binnen een bepaalde termijn te herstellen.
- Boetes: Ernstigere overtredingen kunnen leiden tot administratieve geldboetes. De bedragen verschillen naargelang de ernst van de inbreuk. De boetes kunnen oplopen tot 25 000 euro.
- Gedwongen stopzetting: Bij zware of herhaalde overtredingen kan Toerisme Vlaanderen je logies tijdelijk of permanent sluiten. Dit betekent dat je geen gasten meer mag ontvangen.
Wil je dergelijke sancties voorkomen? Laat je adviseren door onze logiesexperts. Ze helpen je graag je gasten een veilige en aangename ervaring te bieden, conform de regels van de kunst.