Logiesaanbod

Actuele cijfers en historische evolutie van het logiesaanbod in het Vlaamse Gewest.
Het Vlaams logiesdecreet in één oogopslag
Ontdek het huidige Vlaamse logiesaanbod en de evolutie van het logiesaanbod van de voorbije 10 jaar. Raadpleeg de gedetailleerde cijfers over aangemelde en erkende logies in verschillende logiesrapporten.

10 jaar aan rapporten

Op deze pagina hebben we zowel gegevens over het huidige logiesaanbod verzameld als data over de evolutie van de afgelopen 10 jaar. De historische gegevens zijn opgesplitst in 2 verschillende rapporten, die onderling niet te vergelijken vallen. Dat komt vanwege verschillende meetmethodes sinds de invoering van het logiesdecreet op 1 april 2017.

 

Huidige logiesaanbod

De actuele cijfers geven je de stand van zaken van het huidige logiesaanbod. Dit overzicht bevat gegevens over aangemelde en erkende toeristische logies in het Vlaamse Gewest (zonder Brussel). Je vindt er onder meer een overzicht van:

  • het aantal logies,
  • het aantal slaapplaatsen,
  • het aantal verhuureenheden,
  • de soorten verhuureenheden.

De cijfers worden dagelijks bijgewerkt. In elk overzicht kun je gedetailleerd zoeken volgens plaats, status, logiescategorie en comfortclassificatie.

Evolutie logiesaanbod sinds 1 april 2017

Analyseer zelf de evolutie van het logiesaanbod in het Vlaamse Gewest sinds de invoering van het huidige logiesdecreet op 1 april 2017. Je vindt precieze cijfers over het aantal aangemelde en erkende toeristische logies, slaapplaatsen en verhuureenheden. 

De 3 rapporten bevatten telkens 7 overzichten met verschillende invalshoeken. In sommige overzichten vergelijk je twee momentopnames; in andere vergelijk je evoluties. Je past de getoonde cijfers gedetailleerd aan naar eigen smaak volgens status, logiescategorie en comfortclassificatie, en dat in verschillende geografische indelingen. De cijfers worden maandelijks bijgewerkt.

Evolutie logiesaanbod tot 2016

Tot 2016 bracht Toerisme Vlaanderen het logiesaanbod in Vlaanderen samen met de provinciale toeristische diensten in kaart. Elk van deze oudere rapporten geeft je de mogelijkheid om trends in het aantal uitbatingen, logieseenheden (bv. kamers) en bedden (slaapplaatsen) op te volgen over een periode van 5 jaar. De rapporten bevatten cijfers over alle logiesvormen. De methodes voor metingen en dataverwerkingen voor deze rapporten verschillen met die van de cijfers vanaf 2017, toen het nieuwe logiesdecreet in werking trad. Daardoor zijn de gegevens niet rechtstreeks met elkaar te vergelijken.

Download de vroegere rapporten:

Te gast in Vlaanderen: Logiesaanbod in Vlaanderen 2012-2016
Te gast in Vlaanderen: Logiesaanbod in Vlaanderen 2011-2015
Te gast in Vlaanderen: Logiesaanbod in Vlaanderen 2010-2014
Te gast in Vlaanderen: Logiesaanbod in Vlaanderen 2009-2013
Te gast in Vlaanderen: Logiesaanbod in Vlaanderen 2008-2012
Te gast in Vlaanderen: Logiesaanbod in Vlaanderen 2007-2011