Jouw contactpersoon
Logiesbevraging 27 juli - 19 augustus 2020
De eerste logiesbevraging vond plaats in de zomer (van 27 juli tot 19 augustus 2020).
Logiesbevraging 15 januari - 3 februari 2021
De tweede logiesbevraging liep van 15 januari tot 3 februari 2021 en had, net zoals de eerste bevraging, volgende doelstellingen:
- de status van de logiessector op dat moment in kaart brengen,
- de impact van corona als reden van sluiting meten,
- zicht krijgen op de steunmaatregelen die ontvangen werden,
- de impact meten van de coronacrisis op het personeelsbeleid, de investeringen en de toekomstplannen van de logies.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna 67% van de bevraagde logies 2020 afsloot met rode cijfers. Een kleine 30% draaide break-even en slechts een kleine minderheid boekte winst. Doorgaans zijn hotels er slechter aan toe dan andere logiesvormen.
Gelukkig slaagt het merendeel van de logies er wel in het hoofd – zij het soms nipt – boven water te houden dankzij de Vlaamse steunmaatregelen. 67% van de bevraagde logies maakte gebruik van de steun.
Ook de impact van de crisis op investeringen bleek groot. En dat de Vlaamse logies bijzonder veerkrachtig en flexibel zijn, maakt dit onderzoek nog maar eens duidelijk. Zelfs tijdens deze enorme crisisperiode, speelden heel wat logies in op nieuwe ontwikkelingen.
Benieuwd naar meer resultaten? Raadpleeg deze en nog veel meer conclusies via een interactief rapport waarin je met filters en selectieknoppen een gedetailleerde weergave krijgt van de gewenste cijfers.
Logiesbevraging 17 januari - 11 februari 2022
De derde logiesbevraging liep van 17 januari tot en met 11 februari 2022. De enquête peilde opnieuw naar de status van de logiessector en de impact van corona op de jaarbalans, het personeelsbeleid en de investeringen. Deze keer werd ook gepeild naar de investeringen rond duurzaamheid en naar de vooruitzichten voor 2022. Op het moment van de bevraging was 81% van de logies actief open (of in jaarlijks verlof). 10% was gesloten maar opent later dit jaar en 7% was gedeeltelijk gesloten (logies of recagedeelte). De belangrijkste redenen voor deze (tijdelijke) sluiting zijn economisch: te weinig vraag of niet rendabel door de geldende maatregelen.
Voor 2022 voorziet 38% van de logiesuitbaters winst te maken, 11% denkt uit te komen op een negatief resultaat en 51% verwacht in 2022 voldoende omzet te halen om de kosten te dekken.
Benieuwd naar meer resultaten? Raadpleeg deze en nog veel meer conclusies via een interactief rapport waarin je met filters en selectieknoppen een gedetailleerde weergave krijgt van de gewenste cijfers.