Marktonderzoek kunststeden

Op regelmatige basis organiseren Toerisme Vlaanderen en de 5 kunststeden een grootschalige bevraging van de bezoekers aan de kunststeden. Ontdek de resultaten.

Jouw contactpersoon

Onze kunststeden lokken jaarlijks heel wat bezoekers uit zowel binnen- als buitenland. Het marktonderzoek kunststeden is een grootschalig onderzoek van Toerisme Vlaanderen en de 5 kunststeden dat op regelmatige tijdstippen plaatsheeft.

Toerisme Vlaanderen heeft samen met de toeristische diensten van Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven en Mechelen tussen april 2022 en maart 2023 een onderzoek uitgevoerd bij 4589 verblijfstoeristen, uit zowel binnen- als buitenland. Zo krijgen we inzicht in de redenen waarom verblijfstoeristen voor (één van) onze kunststeden kiezen, hun activiteiten, hun tevredenheid over hun verblijf, hun bestedingen en nog veel meer.

Na enkele moeilijke coronajaren kende het toerisme in de kunststeden in 2022 een sterk herstel. Volgens de voorlopige cijfers van de FOD Economie waren er 12,6 miljoen overnachtingen in de kunststeden. Daarmee zijn de steden weer goed op weg richting de 13,9 miljoen overnachtingen van 2019.

Ontdek de kerncijfers in de infographic

Bekijk het volledige kunststedenrapport

Kunststedenonderzoek - rapport dagtoerisme

Ook 3368 dagtoeristen in de 5 kunststeden Antwerpen, Brugge, Gent, Mechelen en Leuven werden bevraagd naar hun interesses en belevingen in de stad. Deze bezoekers zijn gemiddeld tussen de 40 en 46 jaar oud. Dagtoeristen zijn heel tevreden bezoekers: alle kunststeden krijgen een score tussen de 8,3 en 8,8 op 10.

Meer resultaten vind je terug in het rapport dagtoerisme