2024 UCI Gravel World Championships

EK Gravel (c) Golazo - Kramon.be

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober komen de UCI Gravel World Championships voor het eerst naar Vlaanderen. Het parcours ligt bijna volledig op Vlaams-Brabantse bodem met start in Halle, finish in Leuven en tussendoor een prachtige passage door Nationaal Park Brabantse Wouden. In het WK-weekend zal er naast de officiële UCI WK-wedstrijden ook een recreatieve graveltocht voor het brede publiek georganiseerd worden. Duurzaamheid en beleving zijn sleutelwoorden bij de organisatie van de 2024 Bolero UCI Gravel World Championships.

Datum?

5 en 6 oktober 2024

Na 2 edities in de Italiaanse regio Veneto krijgt Vlaanderen de eer om in het eerste weekend van oktober de derde editie van de UCI Gravel World Championships te organiseren. Op zaterdag 5 oktober strijden de elite vrouwen voor de regenboogtrui, op zondag 6 oktober de elite mannen. Op beide dagen wordt er ook voor de UCI-wereldtitel gekoerst in diverse leeftijdscategorieën.

De start van alle races is in Halle, de aankomst in Leuven, waar 3 jaar geleden ook de finish lag van de wegwedstrijden van de eeuwfeesteditie van de 2021 UCI Road World Championships in Vlaanderen. Afhankelijk van de categorie rijden de renners op het eind nog 1 of 2 lokale rondes in Leuven. Het parcours van de elite vrouwen is 133 km lang, dat van de elite mannen 179 km.

Het parcours vertoont parallellen met dat van het EK en BK gravel dat vorig jaar ook in de provincie Vlaams-Brabant plaatsvond, toen met Oud-Heverlee als epicentrum. Net als op het EK en BK zal ook op het komende WK een passage door de Brabantse Wouden niet ontbreken. Dit gebied is een waar paradijs voor wie houdt van onverharde gravelwegen, monumentale bomen en pittige hellingen in holle wegen die diep in het landschap snijden. De Brabantse Wouden zijn sinds 2023 officieel erkend als Nationaal Park.

Duurzaamheid en beleving

Het WK Gravel heeft de ambitie om een toonaangevend event te zijn op vlak van duurzaamheid. Om de natuurwaarde maximaal te beschermen wordt er intensief samengewerkt met Agentschap Natuur en Bos en de andere kernpartners van de Brabantse Wouden en wordt er een uitgebreid duurzaamheidsplan, -rapport en -charter uitgewerkt. Een essentieel element van het duurzaamheidsplan is mobiliteit. Halle en Leuven bieden allebei de ideale infrastructuur om met het openbaar vervoer te komen genieten van het WK gravel. Zowel de start als de finish liggen op wandelafstand van een treinstation en bovendien is er een rechtstreekse verbinding tussen beide gaststeden. Ook zullen er op 5 en 6 oktober officiële fanzones komen in Halle en Leuven. Gravelliefhebbers zullen er de UCI World Championships live kunnen volgen op groot scherm en kunnen genieten van meerdere passages. Middenin de fanzone in Leuven komt er een Gravel Expo met de nieuwste gravelproducten en -fietsen op de markt. Daarnaast zullen er in samenwerking met de diverse parcoursgemeentes ook nog meerdere kijkzones langs het parcours uitgebouwd worden. Bedoeling is om de toeschouwers zoveel mogelijk te centraliseren op de beste plaatsen om de renners te zien, waarbij de Brabantse Wouden zo min mogelijk belast worden.

Recreatieve graveltocht

Wie geen ticket voor de Bolero UCI Gravel World Championships kan bemachtigen of geen competitieve ambities heeft, maar toch graag vanop de fiets de sfeer opsnuift, kan op zondag 6 oktober meedoen aan de recreatieve graveltocht. Voor de elite mannen aan hun wedstrijd beginnen kan je dan, in een pure fun ride, de lokale lus in Leuven verkennen. Jong of oud, fervente gravelaar of nieuw in het gravelbiken? Iedereen is welkom! Daarna kan je in de fanzone nagenieten van je eigen sportieve prestatie en supporteren voor de renners die strijden om de regenboogtrui. 

Contact

Jouw contactpersoon