Ensor 2024

Banner Ensor 2024

Ensor2024 werd door de Vlaamse Regering gekwalificeerd als topevenement met een rijk en ambitieus stadsfestival in Oostende en vanaf september een verrassend tentoonstellingsprogramma in Antwerpen.   

Datum?

2023-2024

Locatie?

Oostende & Antwerpen
8400Oostende
België
Bekijk routebeschrijving
Op vrijdag 15 december werd in Oostende de aftrap gegeven van een ambitieus themajaar over leven en werk van James Ensor. Met een feestelijk openingsweekend werd meteen de start gegeven van een bijzonder ambitieus en divers stadsfestival met naast tentoonstellingen, ook ruime aandacht voor podiumkunsten, culinaire ervaringen, muziek en participatieprojecten.

75 jaar geleden overleed de kunstenaar James Ensor in Oostende, en die verjaardag zal de stad Oostende niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom wordt De Stad aan Zee in 2024 omgedoopt tot Ensorstad. Het wordt een groots stadsfestival met zes expo’s als ruggengraat en meer dan 100 evenementen en activiteiten. 

Met Ensor2024 komen we toe aan het voorlopige orgelpunt van een uitzonderlijk erfgoedjaar in Vlaanderen. Met een verrassend en uitdagend programma werpen zowel Oostende als Antwerpen nieuwe inzichten op leven en werk van deze Oostendse schilder. Samen met u kijk ik er bijzonder naar uit te ontdekken waarom James Ensor ons tot vandaag  nog zo begeestert, of hoe hij andere kunstvormen en creatieve industrieën als mode of fotografie blijft inspireren.

Niet te missen tijdens de eerste maanden van Ensor2024

Naast de tentoonstellingen zijn de mogelijkheden aan activiteiten, events en kunstvormen voor jong en oud eindeloos. Ensor2024 kent alvast geen valse start: zet onderstaande aankomende data zeker in je agenda!

16 december 2023, 21 januari en 31 maart 2024 - Concerten rond Ensor en de geschiedenis van het Kursaal

Deze drie spetterende concerten georganiseerd in het prachtige kader van het Kursaal roepen de sfeer op van het Oostende aan het begin van de negentiende eeuw. Het collectief Casco Phil geeft het beste van zichzelf in het prachtige kader van het Kursaal. De concerten, Ensor & Friends, Caruso & Friends en Elgar & Friends, brengen internationaal geprezen artiesten naar het Oostendse Kursaal waarbij Ensor en zijn passie en liefde voor muziek centraal staan.

Vanaf 19 december 2023 - The Show of Life

Wanneer de kunsten elkaar ontmoeten. Begin de jaren zeventig leidde een toevallige ontmoeting tussen muzikant Arno Hintjes en fotograaf Danny Willems tot een halve eeuw vriendschap, rock&roll en ongebreidelde creativiteit. Onafscheidelijk zouden ze worden, de ene het liefst voor de schijnwerpers en de ander er liever naast. Ze volgden elkaar doorheen hun carrières, hun mijlpalen en hun dieptepunten, alles vastgelegd in muziek en beeld. Die ode aan de Belgische rockgeschiedenis, hun persoonlijke Show Of Life kan je nu bezichtigen in dat ander Oostends erfgoed, de Venetiaanse Gaanderijen.

26 december 2023 - Filou Oostende speelt tegen Antwerp Giants

De Oostendse basketclub Filou Oostende speelt op 26 december tegen de Antwerp Giants. De volledige match wordt uitgezonden op nationale TV. Speciaal voor het Ensorjaar zullen beide clubs in Ensortruitjes opwarmen en zal er heel wat animatie zijn voor en na de match zoals een diner, winacties en photobooth.

28 december 2023 - Onthulling Masker van Ensor - Vive PRO LUCE NOBILIS SUM

Dit is een project van Passion4Wood en kunstenaar Maxime Van Besien. Het werk komt op het Stationsplein en heeft een oppervlakte van ongeveer 6 op 5 meter en een hoogte van 5 meter. Het stelt de buste van de kunstenaar voor, met in zijn hand een masker. Beide zijn gescheiden van elkaar zodat mensen erdoorheen kunnen lopen. Zo kan het werk worden aangeraakt, kunnen er foto’s worden gemaakt en ontstaat er een interactie met het publiek. Het wordt volledig opgetrokken uit natuurlijke materialen. Er wordt licht voorzien zodat het kunstwerk ook ’s avonds een rol als baken opneemt. Dit is het eerste beeld in Vlaanderen van die omvang dat uitsluitend uit natuurlijke materialen gemaakt is.

Vanaf 4 januari 2024 – Superlifico!

Een diverse groep schrijvers neemt met de nodige humor 4 keer – elk seizoen – plaats in een strandcabine op de vloedlijn om de baders en baadsters te observeren. Ervaren en minder ervaren schrijvers gaan met elkaar en met de baders en baadsters in gesprek en schrijven op basis daarvan portretten van vrouwelijkheid, mannelijkheid en alles daartussenin, met een vleugje ondeugendheid en erotiek. Elke cabine wordt aangevoerd door een bekende auteur. De volgende schrijfsessies vinden plaats op 6 januari, 10 maart, 30 juni en 15 september. De locaties worden nog bekendgemaakt. Hou zeker de website van Ensor2024 in de gaten!

Vanaf januari 2024 - Ensordocumentaire

Ensor krijgt niet alleen een eerbetoon in tentoonstellingen, literatuur en in de beeldhouwkunst, maar ook op televisie! Deze documentaire is een samenwerking tussen Les Films du Bord du Mer en VRT- Canvas. De unieke documentaire gaat in première op de zestiende editie van Filmfestival Oostende van 26 januari tot 3 februari.

Vanaf 14 januari 2024 – Lezingenreeks in bibliotheek Kris Lambert

Deze gratis reeks lezingen brengen James Ensor en zijn verleden weer tot leven. Hier leer je James niet alleen kennen als de kunstenaar, maar ook als Oostendenaar, maatschappijcriticus, mens,… Onder andere Wouter Deprez, Eric Rinckhout en Roland Desnerck belichten tijdens hun lezingen steeds weer een nieuwe kant van Ensor.

Vanaf 28 november te koop - Onze James, de vrouwen van Ensor, een graphic novel door Jan Bultheel
Hoewel hij nooit trouwde, , werd Ensor heel zijn leven lang omringd door vrouwen: zijn tante Mimi en moeder Trinette in de souvenirwinkel onder zijn atelier, zijn sirene Augusta Boogaerts, de bewonderaarster Emma Lambotte en Mariette Rousseau, met wie hij een platonische relatie had. Ze cirkelden om hem heen als planeten rond de zon, of had hij hen nodig om te schitteren?

Vanaf 15 november te koop - Oostende in de Belle Epoque, het zwierige tijdperk van James Ensor door Kurt Vaneeghem
James Ensor heeft Oostende nooit ingeruild voor Brussel of Parijs. Maar waarom niet? Kurt Van Eeghem neemt je in zijn boek “Oostende in de Belle Epoque, het zwierige tijdperk van James Ensor” mee naar de Koningin der Badsteden ten tijde van de zwierige belle époque.

Contact

Jouw contactpersoon