Flanders Food Festival

Flanders Food Festival met zak friet
Onder het motto ‘Tijd om terug te bijten!’ organiseerde Toerisme Vlaanderen samen met EventFlanders het Flanders Food Festival. Van 1 oktober tot en met 14 november 2021 vierden we onze lokale gastronomie met verschillende horeca-initiatieven in heel Vlaanderen, waaronder ook Open Producenten Dag, het UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism-congres in Brugge en de uitreiking van de prestigieuze 'The World's 50 Best Restaurants Awards' in Antwerpen. 

EventFlanders coördineerde het hele event dat bestond uit 3 verschillende onderdelen:

Open Producenten Dag

In het weekend van 23 en 24 oktober 2021 openden meer dan 60 telers, boeren, streekproducenten, makers en kwekers verspreid over heel Vlaanderen hun deuren voor het grote publiek tijdens de eerste editie van Open Producenten Dag. EventFlanders organiseerde dit event in samenwerking met VLAIO, VLAM, Terroir.be en Fevia.  

The World’s 50 Best Restaurants 2021

Groot culinair feest in Antwerpen op 5 oktober 2021, want daar vond in aanwezigheid van onder meer de genomineerde topchefs, kritische eetliefhebbers en heel wat (internationale) pers de uitreiking van The World's 50 Best Restaurants 2021 Awards plaats. Het was de allereerste keer dat de Oscars van de gastronomie in Vlaanderen werden uitgereikt. Een unieke kans om onze bestemming wereldwijd in de kijker te zetten als culinaire hotspot. De uitreiking zelf vond plaats in het FMCCA, het daaropvolgend galadiner in het volledig gerenoveerde en nog te openen KMSKA. 
 
Het Deense restaurant Noma kwam als nummer één uit de bus en mag zich dus met trots het beste restaurant ter wereld noemen. Hof van Cleve - het restaurant van driesterrenchef Peter Goossens in Kruisem - haalde een knappe 36e plaats en klimt zo 7 plaatsen omhoog ten opzichte van de vorige editie. De beste Vlaamse chef ter wereld werd dus opnieuw Peter Goossens. 
 
De lijst van genomineerden wordt opgesteld door The World’s 50 Best Restaurants Academy, een groep van meer dan 1.000 internationaal gerenommeerde personen in de sector zoals chefs, recensenten, restauranthouders en culinaire experts, volledig gelijk verdeeld over mannen en vrouwen. 

UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism

Van zondag 31 oktober tot en met dinsdag 2 november 2021 was Brugge de gaststad voor het 6de UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism, een driedaags topcongres rond gastronomie en toerisme dat ieder jaar georganiseerd wordt door de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO), in samenwerking met het Baskisch Culinair Centrum (BCC). Op initiatief van EventFlanders kon het forum dit jaar naar Brugge gehaald worden, de uitgelezen kans voor Toerisme Vlaanderen om te tonen aan de wereld dat Vlaanderen op gastronomisch vlak heel wat te bieden heeft!