Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies

Je logies uitbaten als een kamergebonden logies? Ontdek dan hier de openings- en uitbatingsvoorwaarden.
bed in hotelkamer

Jouw contactpersoon

Baat je een zogenaamd kamergebonden logies uit in Vlaanderen, zoals een hotel, B&B, vakantiewoning of kamer bij je thuis. Dan moet je voldoen aan een aantal algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden. Die vormen een minimale kwaliteitsgarantie voor je gasten, en dus ook voor jou als uitbater. Het verschil met je concurrenten maak je daarna zelf met extra comfort en je persoonlijke aanpak. Ontdek hieronder het beknopte overzicht van deze minimumvereisten.

Algemene voorwaarden en vereisten

Elke verhuureenheid (bijvoorbeeld een kamer, vakantiewoning of bed in een slaapzaal) moet vrij van gebreken zijn, en al je voorzieningen moeten werken zoals het hoort. Bovendien bied je je kamergebonden logies op een waarheidsgetrouwe manier aan op de toeristische markt.

Slaapkamers

De slaapkamers in je logies hebben minimaal dit basiscomfort:

  • bed met matras en hoofdkussen per slaapplaats
  • voldoende verlichting en verluchting
  • plaats om kleding op te bergen of op te hangen

Badkamer en toilet

De sanitaire voorzieningen bieden voldoende privacy. Er is minstens:

  • warm water om zich te kunnen wassen
  • een wastafel met minstens koud water
  • een toilet
  • vuilbakje

Verplichte mededeling van contactgegevens en informatie

Elke toerist die bij je overnacht, krijgt minstens de naam en contactgegevens van jou als uitbater of de verantwoordelijke. Hetzelfde geldt voor de contactgegevens van Toerisme Vlaanderen. Daarbij hoort ook informatie over de rol van Toerisme Vlaanderen als regelgevende instantie, informatiecentrum en klachtencontactpunt voor toeristische logies.

Gebruik van beschermde benamingen

Gebruik je één of meer van de onderstaande beschermde benamingen voor je logies? Dan moet je bovenop de bovenstaande algemene uitbatingsnormen voor kamergebonden logies ook voldoen aan enkele bijkomende voorwaarden die horen bij die specifieke benaming. In de categorie van kamergebonden logies zijn er 4 beschermde benamingen: hotel, B&B, vakantiewoning en hostel.

Gebruik je geen beschermde benaming? Dan kun je nog steeds vrijwillig een erkenning als logies aanvragen.

Goed om weten

De gedetailleerde, rechtsgeldige voorwaarden lees je in de volledige openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies. Naast de specifieke voorwaarden voor jouw type kamergebonden logies moet je logies uiteraard ook voldoen aan de basisnormen voor logies

Twijfel je aan de categorisering van jouw logies? Neem dan zeker ook een kijkje op de pagina met uitbatingsvoorwaarden voor terreingebonden logies of de uitbatingsvoorwaarden voor jeugdverblijven. Het logiesdecreet geeft je heel wat flexibiliteit om zelf te beslissen in welke categorie jouw logies past.

Nog vragen? Neem dan gewoon contact op met ons team. 

Regelgeving

Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies