Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor bed and breakfasts

Je logies uitbaten als B&B? Ontdek dan hier de bijkomende uitbatingsvoorwaarden. Als je logies voldoet aan deze voorwaarden kan het ook een officiële erkenning krijgen.
Vrienden aan tafel in een B&B

Jouw contactpersoon

Verhuur je toeristische logies in Vlaanderen en gebruik je voor je logies de beschermde benaming B&B? Dan moet je bovenop de algemene uitbatingsnormen voor kamergebonden logies ook voldoen aan enkele bijkomende voorwaarden. Als je voldoet aan deze voorwaarden kan je logies ook erkend worden als B&B. De vereisten tellen ook voor verwante termen, zoals gastenkamer of bed and breakfast.

Kwaliteitsgarantie en comfortclassificatie

Als je voldoet aan onderstaande minimumvereisten, bied je je B&B-gasten een kwaliteitsgarantie. Deze kwaliteitsgarantie zorgt voor een gelijk speelveld voor iedereen in de sector. Voldoet je B&B aan alle uitbatingsvoorwaarden en laat je dat bevestigen door één van de logiesadviseurs van Toerisme Vlaanderen dan krijgt je een officiële erkenning, naargelang jouw keuze met of zonder sterrenclassificatie. Je krijgt minstens één ster. Naargelang je meer comfort, faciliteiten en diensten aanbiedt, levert dit je meer sterren op. Hieronder vind je de belangrijkste uitbatingsvoorwaarden waaraan iedere B&B in Vlaanderen minstens moet voldoen.

Wonen in je B&B

De uitbater of de verantwoordelijke van een bed and breakfast moet gedomicilieerd zijn op het adres van de B&B. Met andere woorden: je moet zelf wonen in je bed and breakfast. Een logisch gevolg daarvan: één woning (inclusief bijgebouwen) telt maximaal één B&B.

Als uitbater of verantwoordelijke ontvang je gasten persoonlijk en blijf je bereikbaar tijdens hun verblijf.

Gastenkamers

Logerende toeristen krijgen doorlopend toegang tot hun gastenkamers. Die beschikken over deze basisvoorzieningen:

 • aparte, afsluitbare ingang
 • bed per aangeboden slaapplaats
 • natuurlijke én elektrische verlichting
 • verduistering (bijv. overgordijnen)
 • verwarming
 • een kleerkast met voldoende kleerhangers en een kapstok
 • een stoel of zitplaats per 2 slaapplaatsen
 • prullenmand. Als er badkamer in de gastenkamer voorkomt, volstaat het vuilbakje van de badkamer.

Je volledige uitbating met gastenkamers telt maximaal 32 slaapplaatsen, verspreid over maximaal 15 gastenkamers. Daarnaast voorzie je minstens één ruimte waar contact tussen de gasten en de gastheer of gastvrouw mogelijk is. Het ontbijt bied je aan in een gemeenschappelijke ruimte met voldoende tafels en zitplaatsen, of je zorgt voor een tafel en stoelen in elke gastenkamer.

Badkamer en toilet

Een privébad- en toiletgelegenheid staat doorgaans in verbinding met de gastenkamer. In andere gevallen is die ondergebracht in een individueel afsluitbare ruimte. De badkamer ziet er zo uit:

 • bad of douche met koud en warm water
 • wastafel met spiegel en koud en warm water
 • zeep, een vrij stopcontact en een handdoek en badhanddoek per gast
 • een plaats om de toiletartikelen op te leggen bij de wastafel en een beker of glas 
 • raam, rooster of luchtverversingssysteem
 • een vuilnisbakje

Voor de toiletvoorzieningen gelden deze voorwaarden:

 • toilet met toiletpapier
 • een vuilnisbakje als het toilet niet in de badkamer voorkomt
 • raam, rooster of luchtverversingssysteem
 • minstens een visuele afscheiding van de slaapruimte

De private badkamer en wc mogen zich in dezelfde ruimte bevinden.

Heb je gastenkamers zonder eigen individuele bad- en toiletgelegenheid (al dan niet in de kamer)? Dan zorg je voor minstens één gemeenschappelijke badgelegenheid en wc per 6 slaapplaatsen zonder eigen bad en toilet. Voor die gedeelde ruimtes gelden dezelfde kwaliteitsstandaarden als voor private badkamers.

Erkenning en comfortclassificatie

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan kan je je B&B ook vrijwillig laten erkennen door Toerisme Vlaanderen. Eén van onze logiesadviseurs komt dan bij je langs voor een plaatsbezoek en adviserend gesprek. De adviseur zal meteen ook het sterrenniveau van je B&B bepalen. Je kan je B&B laten erkennen met en zonder sterrenclassificatie. Uiteraard mag je wel enkel sterren gebruiken in de promotie van je B&B als je ook officieel erkend bent hiermee door Toerisme Vlaanderen. Een B&B krijgt minimum één ster en maximum 4 sterren.

Goed om weten

Bovenstaande minimumvoorwaarden voor B&B's vormen een aanvulling op de basisnormen voor logies en de algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies. Daar moet je altijd aan voldoen, ook als je geen officiële erkenning als B&B aanvraagt. Je kunt trouwens een erkenning aanvragen voor meerdere beschermde benamingen of labels, zolang je aan de relevante voorwaarden voldoet.

Regelgeving

Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor B&B's
Classificatienormen voor B&B's