Inspiratietool Impactvol gidsen

Afbeelding van een gids die uitleg geeft.

Jouw contactpersoon

Je publiek informeren is belangrijk, maar niet voldoende. Als gids maak je mensen warm voor het verhaal van de plek. Je wil dat het verhaal raakt en de boodschap overkomt, je wil impact. Dat lukt beter wanneer de bezoekers in interactie gaan met jou, met elkaar en met de plek. Pas wanneer bezoekers actief in dialoog gaan en uitgedaagd worden om ten volle te participeren, wordt hun bezoek een memorabele beleving.

Interactie met andere groepsleden wordt als positief ervaren. Bezoekers onthouden hierdoor beter de informatie. Mensen vinden het prettig om uitgenodigd en uitgedaagd te worden, om zelf te kijken en na te denken, om mee te doen en samen het verhaal te maken. Zo kan de bezoeker zijn eigen betekenis of waarheid creëren. Dit maakt van de gids een bemiddelaar tussen publiek en plek.

Digitale tools mogen dan wel een grote meerwaarde zijn om informatie op een makkelijke manier bij veel mensen te krijgen. Jouw troef als gids is dat je een mens bent, met sociale vaardigheden, die signalen uit het publiek kan opmerken en er handig op kan inspelen, die vragen kan beantwoorden of doorspelen naar de groep. Je gaat in dialoog met de bezoekers, brengt hen in verbinding met de plek en met elkaar. En dat is iets waar digitale tools minder goed in zijn dan jij als gids.

Download deze publicatie

Inspiratietool Impactvol gidsen
Inspiratietool Impactvol gidsen