Toegankelijke meetings en congressen

Toerisme Vlaanderen wil Vlaanderen laten uitgroeien tot een internationale topbestemming voor meetings en congressen. Daarvoor moeten de kwaliteit en dienstverlening van onze meetingindustrie aansluiten bij internationale verwachtingen, en dus ook een antwoord bieden op de toenemende maatschappelijke uitdagingen qua toegankelijkheid.

Jouw contactpersoon

Universal design-principe

Een meeting of congres organiseren met het Universal Design-principe voor ogen; dat is streven naar een slimme aanpak die een zo groot en divers mogelijke groep van deelnemers ondersteunt en tevreden stemt. Want je inspanningen op het vlak van toegankelijkheid komen niet alleen klanten met een beperking ten goede, maar iedereen. Denk maar aan (eigen of extern ingehuurd) personeel, je sprekers, zwangere vrouwen en deelnemers met een tijdelijke beperking.

De keten van toegankelijkheid

Het begrip toegankelijkheid wordt nog vaak beperkt tot ruimtelijke of fysieke toegankelijkheid. Ten onrechte. Uiteraard zijn infrastructurele aspecten zoals deuren, zalen, hellingen, liften en aangepaste toiletten belangrijk. Maar toegankelijkheid behelst ook goede communicatie, extra voorzieningen, klantvriendelijkheid, dienstverlening, logische signalisatie, …

De samenhang tussen al die aspecten vormt het uitgangspunt van de keten van toegankelijkheid. Een ketting is maar zo sterk als haar zwakste schakel. Dat geldt ook voor de toegankelijkheid van je meeting of congres. Je kunt niet slechts één onderdeel aanpakken. Je moet elk aspect onder handen nemen en erover waken dat de samenhang klopt.

Checklist om toegankelijke congressen te organiseren

Toerisme Vlaanderen ontwikkelde samen met Inter een checklist. Ze biedt meetinglocaties en congresorganisatoren een houvast om integraal toegankelijke congressen te organiseren. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Ontdek hieronder de brochure 'Toegankelijke meetings en congressen. Een checklist.' (NL en ENG) en de engagementsverklaring.

Het label toegankelijke meetinginfrastructuur

Een meetinglocatie kan zich onderscheiden en certifiëren met het beschermde label ‘toegankelijke meetinginfrastructuur’.

Het label, dat in drie niveaus bestaat, garandeert aan organisatoren van meetings en congressen dat jouw gebouw toegankelijk is voor iedereen. Het label bevat namelijk niet alleen criteria voor rolstoelgebruikers, maar ook voor mensen met een auditieve of visuele beperking.

  • M: basistoegankelijk: wat extra hulp en inspanning kan nodig zijn
  • M+: goed toegankelijk
  • M++: uitstekend toegankelijk

Het label toont in één oogopslag waaraan je klant zich mag verwachten. Voor mensen met een beperking is zulke informatie doorslaggevend om al dan niet aan een congres of meeting deel te nemen.

Toegankelijkheidslabels

Hoe aanvragen?

Om garantie te kunnen bieden, wordt het label enkel toegekend na een grondig onderzoek met bijhorende opmetingen ter plaatse. De resultaten verschijnen op de website toevla.be. Een speciaal hiervoor opgerichte labelcommissie, met vertegenwoordigers van de handicapbeweging en van de toeristische sector, beslist uiteindelijk welk label aan een gebouw wordt toegekend of welke voorwaarden eerst nog vervuld moeten worden.

Je kan een screening aanvragen bij Inter. Momenteel bestaat er geen tegemoetkoming vanuit Toerisme Vlaanderen hiervoor.

Geen label behaald?

Inter biedt een begeleidingstraject aan op maat in functie van alle of bepaalde doelgroepen. Voor info en advies kan je hen contacteren.