FIBA 3x3 World Cup 2022

FIBA 3X3 HEADER

Jouw contactpersoon

Na het succesvolle wereldkampioenschap wielrennen in 2021 (in gaststeden Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven), kwam in 2022 straatbasketbal van het hoogste niveau naar Antwerpen. Het FIBA WK 3x3 2022 werd een topevenement met internationale uitstraling, onder meer door de puike prestaties van de Belgian Lions (mannen – 4e plaats) en Belgian Cats (vrouwen – 8e plaats).

Datum?

dinsdag 21 juni 2022 10u00 - zondag 26 juni 2022 22u00

Locatie?

Groenplaats
2000Antwerpen
België
Bekijk routebeschrijving

3x3 basketbal boeit met zijn snelheid, spektakel en dynamisch spel en kon een week lang veel volk fysiek lokken naar de Groenplaats en virtueel via o.a. een uitgebreide verslaggeving op alle Sporza-kanalen. 

Antwerpen was met het competitieterrein op de Groenplaats en de opwarming op de Grote Markt het ideale strijdtoneel voor dit WK. De stad heeft een rijke traditie aan pleintjesbasketbal en investeert al jaren in 3x3 basketbal als discipline. Deze ‘urban’ sportvorm zorgt voor ontmoeting tussen jongeren en de sfeer errond verbindt de verschillende buurten in de stad. 

De organisatie zorgde voor een aantrekkelijk randprogramma op de Antwerpse basketbal ‘hotspots’ Sint-Jansvliet en de Sint-Andriesplaats met onder andere een buurtsporttornooi, basketbalkampen, een bedrijventornooi, 3x3 Masters-tornooi en gratis 3x3-initiaties. Op het hoofdplein op de Groenplaats waren er nog extraatjes met een dunk contest, een rolstoelbasketbalwedstrijd en scholentornooi en dagelijks spectaculaire (urban sport) shows en demonstraties.

Met het WK 3x3 heeft Vlaanderen en specifiek Antwerpen zich internationaal kunnen tonen als creatieve hotspot voor jongeren en ‘must visit’-bestemming, ook voor jongeren. 

Dit is het grootste urban sports evenement ooit in België, zowel wat sportieve inzet betreft als publieke belangstelling en media-aandacht. Hiermee staat 3x3 basketbal en urban sports in het algemeen definitief op de kaart. De keuze om een WK van een ‘pleintjessport’ ook midden in de stad te organiseren en voor iedereen gratis toegankelijk te maken, was zonder twijfel de juiste. We kregen hier 6 dagen absolute topsport in een schitterende sfeer.

Dit initiatief kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen organisator Sportizon, Basketbal Vlaanderen, stad Antwerpen en de Vlaamse overheid via EventFlanders. EventFlanders is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen. 

Aftermovie

Contact

Jouw contactpersoon