Familievriendelijkheid

Gastvrije ondernemers die families hartelijk welkom heten, praktische voorzieningen binnen handbereik, boeiende belevingen voor en met de hele familie. Een warm thuisgevoel, maar dan op reis. Dat is dé ideale familievakantie. Toerisme Vlaanderen en zijn partners zetten Vlaanderen en Brussel op de kaart als een familievriendelijke bestemming met de voornaamste focus op erfgoed en horeca.
Familie - HEADER

Jouw contactpersoon

De Vlaamse overheid wil Vlaanderen laten uitgroeien tot dé leidende familievriendelijke erfgoedbestemming binnen Europa. Toerisme Vlaanderen ging meteen aan de slag. In 2017 werd er voor het eerst een Toerisme Vlaanderen Award uitgereikt voor 'meest toeristisch familievriendelijk product'. Zowel op vlak van bestemmingsontwikkeling als bestemmingspromotie, gingen we de uitdaging aan. Samen met onze partners


Publicaties

Van Toerisme Vlaanderen

Van onze partners

Subsidies

Een familievriendelijke bestemming is een gastvrije bestemming. Aanbieders heten er families welkom als volwaardige klanten. Niet enkel kinderen. Ook hun ouders en grootouders voelen zich onmiddellijk thuis In een familievriendelijk logies.

Impulsprogramma's

Via impulsprogramma's investeert Toerisme Vlaanderen in hefboomprojecten, projecten met een groot internationaal toeristisch potentieel en een groot rendement voor de maatschappij, de economie en onze ondernemers. Hierbij houden we ook rekening met het aspect 'familievriendelijkheid'. Pas als je echt een familievriendelijke koers wil varen, voelen families zich aangesproken en wordt hun bezoek een succes. Het is dus belangrijk om zowel op onthaal en dienstverlening, infrastructuur, beleving en communicatie in te zetten om een verschil te kunnen maken in de beleving van jouw familievriendelijk toeristisch product. Wij verzamelden heel wat inspirerende tips in onze brochure Familievriendelijke projecten.

 

Logiessubsidies

Toerisme Vlaanderen biedt logiesuitbaters subsidies voor investeringen in onroerende (niet-verplaatsbare) infrastructuur die is aangepast aan de behoeften en wensen van families. Denk bijvoorbeeld aan een verlaagde wasbak en een klein toilet of een verankerde luiertafel voor de allerkleinsten. 

Kennis en vorming

Zelfscan: wat doe je goed? En wat kan beter?

In het kader van het pilootproject ‘Familievriendelijk erfgoed’ werd de zelfscan voor musea ontwikkeld. Deze tool is er eentje voor intern gebruik en kan dienen als inspiratiebron voor je jouw publiek gaat bevragen. Bovendien krijg je een beter zicht op bepaalde noden of wensen die je van je (potentiële) bezoekers te weten wil komen. Neem via de zelfscan jouw museum of erfgoedsite onder de familievriendelijke loep.

Doe de zelfscan

Studiedag familievriendelijk erfgoed

Deze studiedag, die FARO en Toerisme Vlaanderen organiseerden in het AfricaMuseum, stond open voor iedereen die wil weten hoe je een museum of erfgoedsite nog beter kan afstemmen op families.
 

Vormingen voor logies

Toerisme Vlaanderen organiseert jaarlijks 2 inspiratiedagen met tips en tricks voor een familievriendelijke totaalaanpak van logies. De vormingen vinden telkens plaats op een locatie die we meteen als good practice naar voren schuiven. De afgelopen jaren trokken we al naar: 

  • De Grote Linde in Beernem. Een authentieke hoeve met 4 gastenkamers en een vakantiewoning waar gasten met (klein)kinderen genieten van het uitgebreide familieaanbod en een speciaal arrangement kunnen boeken. 
  • Hotel Martin’s Patershof in Mechelen. Een hotel dat op weekdagen een zakenpubliek aantrekt en tijdens weekends en vakantieperiodes met veel succes inzet op families met kinderen (via speciale arrangementen). 
  • De Driehoekshoeve in Kasterlee. Een grote vakantiewoning die families en groepen vrienden met kinderen gastvrij ontvangt in een prachtige groene omgeving en met een bijzonder avontuurlijke speeltuin. 
  • Hoeve Maedelstede in Lo-Reninge. Een camping en vakantiewoning met een vleugje boerderijbeleving. Hoeve Maedelstede trekt volledig de familievriendelijke kaart met onder meer een luxe speelparadijs op zolder en een speelstal buiten. 

Naast de rondleiding en uitleg van de uitbaters kwamen ook andere topics aan bod, zoals ondersteuning en tools voor kwalitatieve logies, online marketing, tips rond familievriendelijk onthaal, communicatie, infrastructuur en beleving. Hieronder vind je de presentaties:  

Vlaanderen en familievriendelijkheid
Tools en ondersteuning voor kwalitatieve logies
Praktische tips voor familievriendelijke logies

Vormingen voor hostels

In november 2016 organiseerden we samen met de Vlaamse Jeugdherbergcentrale een studiedag rond familievriendelijkheid voor alle Vlaamse en Brusselse jeugdherbergen en hostels. We hadden het onder andere over de veranderende trends in het reisgedrag van families, inspirerende voorbeelden uit het buitenland en we gaven interessante tips die jeugdherbergen en hostels kunnen toepassen. (Her)bekijk hier de presentaties van deze studiedag:

Naar boven

Inspiratie

 

Naar boven

Extra informatie

Brugge sleept familievriendelijke award in de wacht

De Chinese media en reisindustrie zetten na Brussel nu ook Brugge onze bestemming positief in de kijker als 'Cities Most Favoured by Family Travellers'.

Global Times riep eind 2018 Brugge uit tot één van de meest familievriendelijke steden voor de Chinese bezoeker. Met een lezerspubliek van 10 miljoen mensen is Global Times één van de belangrijkste en meest invloedrijke nieuwsdiensten in China. Deze award is een mooie erkenning voor de manier waarop we Brugge en het familievriendelijk aanbod in Vlaanderen in China promoten.