Reputatieonderzoek 2021

Ontdek de belangrijkste resultaten van het reputatieonderzoek dat Toerisme Vlaanderen in 2021 liet uitvoeren en download het rapport.
Reputatieonderzoek

Jouw contactpersoon

Wat is de toeristische reputatie van Vlaanderen en Brussel bij buitenlanders? En wat zijn de redenen waarom toeristen de regio wel of niet bezoeken? Die vragen legden we voor aan toeristen in 19 landen in Europa en daarbuiten. De resultaten van de studie bundelden we in het Reputatieonderzoek Vlaanderen 2021.
Reputatieonderzoek 2021

Resultaten in de kijker

  • Meer dan 9 op de 10 van de bevraagde Europeanen heeft op zijn minst al eens van Vlaanderen, Brussel of een Vlaamse stad gehoord.
  • Meer dan de helft van de respondenten is ooit al op bezoek geweest in Vlaanderen. Dat is evenveel als in 2017. Opvallend is wel dat de naambekendheid van de Vlaamse steden licht achteruit is gegaan.
  • Historische steden en erfgoed staan met stip bovenaan als dingen die Vlaanderen het meest typeren. Ook landschappen, natuur en eten en drinken scoren hoog.
  • Europese toeristen zien de Vlamingen als gastvrij, respectvol en ook een tikkeltje gesloten en conservatief.
  • De aantrekkelijkheid van andere steden volgens het rapport de belangrijkste oorzaak die toeristen weghoudt van trekpleisters in Vlaanderen en Brussel. Ook het gebrek aan kennis over onze regio bij toeristen is een drempel.

Waarom dit onderzoek?

Het reputatieonderzoek is het resultaat van een online bevraging die Toerisme Vlaanderen in 2021 liet uitvoeren om de reputatie van Vlaanderen en Brussel in kaart te brengen. Hoe leeft de regio bij (mogelijke) buitenlandse toeristen en wat zijn de achterliggende motieven voor een bezoek? Met de antwoorden krijgt de toeristische sector een beter beeld over de reputatie van onze regio in het buitenland. Die inzichten zijn waardevol om het toerisme verder te doen groeien.