Jouw contactpersoon
Luc Abbeloos, algemeen directeur Westtoer:
De visserij, de Belgische vissers en de Noordzeegastronomie behoren tot het DNA van de Kust. De Kust telt tientallen grote en kleine adressen die verse Noordzeevis op de menukaart plaatsen. Voor Zee van Smaak wordt intens samengewerkt met de visserijsector en de vele chefs langs de Kust: zij zijn de ambassadeurs die elke dag opnieuw een uniek verhaal vertellen.
De Zee van Smaak-actie plaatst dit jaar de Noordzeegarnaal in de schijnwerpers. Naast de originele bereidingen van de 88 chefs zorgt ook het project ‘Beleef de Noordzeegarnaal’ voor een extra dimensie. Met een hele reeks initiatieven worden bezoekers uitgenodigd om kennis te maken met de veelzijdigheid van dit unieke streekproduct. Naast nieuwe projecten in Oostende en Nieuwpoort speelt de Noordzeegarnaal de hoofdrol in een campagnevideo. Met 5000 displays in kustlogies presenteren via een QR code het verhaal van de Noordzeegarnaal. ‘Beleef de Noordzeegarnaal’ wordt gesteund door Toerisme Vlaanderen.
De grijze Noordzeegarnaal is een unieke delicatesse. Een lekkernij die perfect weergeeft wat onze Vlaamse kust en onze Vlaamse keuken te bieden hebben. Met dit project willen we bezoekers laten proeven van de rijke smaak van onze garnalen en ervaren hoe ze vers aan land komen. Door de nauwe samenwerking met Westtoer en de kustgemeenten versterken we de aantrekkingskracht van onze regio en zetten we de Noordzeegarnaal als culinair hoogtepunt van Vlaanderen op de kaart.
Het verhaal van de garnaal
Nieuw is een Zee van Smaak-pocketgids waarin de Noordzeeproducten en de kustchefs centraal staan. Naast de deelnemende restaurants in de nieuwe ‘Zee van Smaak’-actie is het verhaal van de garnaal en de maritieme beleving aan de Kust een inspiratiebron voor de bezoekers. De pocketgids presenteert recepten met garnalen maar nodigt vooral om de culinaire en maritieme troeven van de Kust te ontdekken. De pocket is beschikbaar in het Nederlands en Frans en is gratis te verkrijgen via de deelnemende restaurants en bij de diensten voor toerisme aan de Kust.
Steun aan de vissers
Zee van Smaak is niet alleen een culinaire actie, maar ook een belangrijk initiatief om de Belgische vissers en het toerisme aan de Kust te ondersteunen. De actie zet zich in voor een duurzame, lokale visserij en versterkt de verbinding tussen streekgastronomie en de Noordzee. Westtoer wil met Zee van Smaak een breed publiek inspireren om de Kust te bezoeken.