Coaching en vorming familievriendelijkheid

Groep mensen in een kamer die een vormingsmoment volgt.

Jouw contactpersoon

Hulp nodig met het creëren van een gastvrije omgeving voor gezinnen? In deze vormingen leer je er alles over.

Vorming 'Communiceren met families’ voor onthaalpersoneel en supposten van musea en erfgoedsites

Krijgt jouw museum of erfgoedsite ook regelmatig families over de vloer? En maken jullie werk van een familievriendelijk onthaal en aanbod? Een geslaagd museumbezoek staat of valt met een hartelijke verwelkoming. Erfgoedbewakers en onthaalmedewerkers zijn vaak het eerste en meestal ook het enige aanspreekpunt van families tijdens hun bezoek aan jouw museum of erfgoedsite. Hun rol binnen jouw familievriendelijke werking is van cruciaal belang.

Deze opleiding geeft de nodige tips en tricks om families met kinderen tijdens hun bezoek te verwelkomen, aan te spreken of verder te helpen. Toerisme Vlaanderen kan op aanvraag, volgens beschikbaarheid, deze opleiding ‘Communiceren met families’ voor de erfgoedbewakers en onthaalmedewerkers van jouw museum, erfgoedsite, of regio organiseren. 

Contacteer ons voor meer info over de voorwaarden van deze vorming

Barbara Struys van Gidsenhumus verzorgt deze opleiding en focust op interactieve oefeningen op basis van ervaringen van de deelnemers.

Vormingen voor logies

De inspiratiegids ‘Kinderen Welkom’ bied je tal van tips om je logies af te stemmen op kinderen en families. Toerisme Vlaanderen heeft daarnaast ook een aantal inspiratiedagen georganiseerd met tips en tricks voor een familievriendelijke totaalaanpak van logies. De vormingen vonden telkens plaats op een locatie die we meteen als good practice naar voren schoven. 
Naast de rondleiding en uitleg van de uitbaters kwamen ook andere topics aan bod, zoals ondersteuning en tools voor kwalitatieve logies, online marketing, tips rond familievriendelijk onthaal, communicatie, infrastructuur en beleving.
 

Vormingen voor hostels

Toerisme Vlaanderen organiseerde samen met de Vlaamse Jeugdherbergcentrale een studiedag rond familievriendelijkheid voor alle Vlaamse en Brusselse jeugdherbergen en hostels. We hadden het onder andere over de veranderende trends in het reisgedrag van families, inspirerende voorbeelden uit het buitenland en we gaven interessante tips die jeugdherbergen en hostels kunnen toepassen. (Her)bekijk hier de presentaties van deze studiedag:

Internationale congressen

Family Arts Conference

Families betrekken bij kunst en cultuur, dat is wat Family Arts Conference - de grootste conferentie over kunst en cultuur in het Verenigd Koninkrijk - onderzoekt. Hoe je dit zelf kan leren, doe je door een dag vol praktische workshops en informatieve keynotes te volgen mét voldoende tijd om te netwerken met creatieve professionals. 

National Art Education Association

De conferentie van National Art Education Association is dé grootste bijeenkomst van beroepsbeoefenaars in het kunstonderwijs in de wereld georganiseerd in Boston (US). Je kan er kiezen uit meer dan 1000 boeiende en informatieve sessies, workshops, rondleidingen, evenementen en exposities ontworpen door en voor kunstpedagogen. Ontdek meer op hun site.

The Best in Heritage

The Best in Heritage is een jaarlijkse conferentie in Kroatië waarop alle award-winnende musea van het afgelopen jaar uitgenodigd worden. 

European Museum of the Year Award Conference

Elk jaar komen de meest innovatieve musea in Europa bijeen op de EMYA Conference and Awards Ceremony om hun werk te laten zien, te netwerken en van elkaar te leren. Een unieke kans voor diegenen die van plan zijn een nieuw museum te ontwikkelen of een bestaand erfgoedhuis te vernieuwen. Fijn om weten, ze reiken elk jaar de prijs ‘Europe’s most welcoming museum’ uit. Ontdek meer op hun site.

Ecsite

Ecsite is een Europees netwerk van wetenschapscentra en -musea dat meer dan 350 organisaties met één en dezelfde missie verzamelt: wetenschap en technologie binnen het bereik van het publiek brengen. Jaarlijks organiseren ze een conferentie rond wetenschapscommunicatie, met bijzondere aandacht voor de doelgroep kinderen en jongeren. Interessant voor alle wetenschaps- en natuurhistorische musea! 

Op de agenda

  • In 2024 is Gent de thuisbasis voor het Ghent European Youth Capital 2024. Dit wordt de opportuniteit bij uitstek voor jongeren, organisaties en instellingen om samen met jongeren een participatief verhaal te schrijven en jongeren als belangrijke actoren voor het leven in de stad van de toekomst te integreren. Hou het programma in de gaten.
  • Hands On, International Associations of Children in Museums, organiseert tweejaarlijks een internationaal congres. Dit is Europa’s belangrijkste congres rond kinderen in musea. Hierbij wordt gefocused op leermogelijkheden en het ontwerpen van kindvriendelijke uitdagingen voor musea. De volgende editie vindt plaats in UK in 2025. Jaarlijks reiken ze ook een Europese award uit voor de beste kindertentoonstelling of kinderproject. Deze award werd recentelijk benoemd als een van de meest prestigieuze museumawards door NEMO, het network van Europese musea. Misschien sleept jouw museumproject als eerste Vlaams museum de award in de wacht! Raadpleeg zeker ook eens de website van Hands On!
  • FARO en Publiq organiseren geregeld boeiende vormingen rond familiewerking, jongeren, participatie.