Gemeente Kasterlee legt belevingspad met rolstoelvriendelijke zandspeelbak aan

Gemeente Kasterlee rolstoelvriendelijk belevingspad

Jouw contactpersoon

Het Reuze Rollerpad: zo heet het rolstoelvriendelijke belevingspad waar kinderen met en zonder beperking zich binnenkort zullen kunnen uitleven. Het komt in Kasterlee, in de Kempense bossen, en is ook geschikt voor kinderen met autisme. Dat vertelt Inge Geeraerts, coördinator toerisme en lokale economie bij de gemeente Kasterlee.

We vragen ons bij ieder project af of we er wel echt iedereen mee bereiken, met of zonder beperking. Dat moet je gewoon doen, vinden we.

"De vraag kwam van GO! de 3master, een school voor buitengewoon lager en secundair onderwijs met een campus hier in Kasterlee. Zij hadden subsidies gekregen voor een rolstoeltoegankelijk belevingspad en zochten daar een locatie voor. Ze hebben dan de gemeente en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete aangesproken, en samen hebben we een plek aan de voet van Kabouterberg gevonden.

"Het pad wordt aangelegd met KoMex, een duurzaam materiaal in een natuurlijke kleur. Dat is waterdoorlatend, maar tegelijk hard genoeg om een stevige ondergrond te bieden. We gebruiken bewust geen kiezels of grind, want daar blijven rolstoelen makkelijk in steken."
 

Onderrijdbare zandbak

"Het pad begint aan een rolstoeltoegankelijk doolhof, dat we vorig jaar hebben gebouwd. Het is ruim 3,5 kilometer lang. Onderweg komen de kinderen langs 4 belevingselementen – niet méér, anders wordt het een kermis. Die zijn uitgewerkt in cortenstaal en eik: geen goedkope materialen, maar wel duurzaam."

"Het meest opvallende element is de rolstoeltoegankelijke zandspeelbak. Daarvoor gaan we een deel van een grote zandvlakte onderrijdbaar maken voor rolstoelen. Zo kunnen kinderen in een rolstoel ook met het gele duinenzand spelen. En door middel van een praatpaal kunnen ze communiceren met kinderen die op de zandvlakte zelf aan de slag zijn."

"Er komt ook een knikkerbaan waar je met een rolstoel onderdoor kunt. Natuurlijk is die ook voor andere kinderen geschikt – die inclusiviteit vinden we heel belangrijk."

"Daarnaast installeren we nog een klankspel en een voelmuur met boseigen materialen zoals boomschors en dennenappels. Die 2 elementen prikkelen de zintuigen van de kinderen. Da’s met name voor kinderen met autisme erg interessant."

‘Eerder hadden we al een bosspel ontwikkeld, De Beestige Bosbewoners, dat ook geschikt is voor dove en slechthorende kinderen. Kinderen krijgen 10 halve puzzelstukken van bosdieren, en ze moeten de andere helften terugvinden. Dove en slechthorende kinderen kunnen een QR-code scannen, dan krijgen ze instructiefilmpjes in Vlaamse Gebarentaal.’

visualisatie rolstoeltoegankelijke zandbak kasterlee

Toffe reacties

"Voor dit project hebben we met heel wat organisaties en instanties samengewerkt. Met Inter, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid, hebben we een contract: zij adviseren ons bij al onze projecten. Dat werkt heel goed. De zandbak hebben we laten tekenen door ontwerpbureau Bailleul; voor de andere elementen doen we een beroep op de expertise van GO! de 3master. En omdat Kabouterberg een beschermd landschap is, hadden we ook een omgevingsvergunning nodig, én de toestemming van het Agentschap Natuur en Bos en van Erfgoedcel Noorderkempen."

"Alles samen zijn we hier al zeker een jaar mee bezig, en de werken moeten nog beginnen. We starten ermee in juni en hopen in september (2022, n.v.d.r.) klaar te zijn. Het is ook geen goedkoop project. Gelukkig hebben we subsidies gekregen: voor het Reuze Rollerpad kwamen die via GO! de 3Master, en Toerisme Vlaanderen ondersteunt het overkoepelende project Slapende Reus – zo heet de duinenrug waar ook het Rollerpad komt. Anders hadden we dit niet kunnen doen."

"Maar het is de inspanning zeker waard. Toegankelijkheid is de voorbije jaren steeds meer op onze radar gekomen, en nu vragen we ons bij ieder project af of we er wel echt iedereen mee bereiken, met of zonder beperking. Dat moet je gewoon doen, vinden we. En we krijgen er ook heel toffe reacties op. We kunnen het iedereen aanraden!"

opening van het bosspel in Vlaamse Gebarentaal Kasterlee

Opening van het bosspel in Vlaamse Gebarentaal Kasterlee. vlnr: Lena van Ontwerpbureau Bailleul, Inge Geeraerts, burgemeester Ward Kennes en Jan De Haes