Inspirerend onthaal: het Welkom Team in Amsterdam

Inspirerend onthaal

Jouw contactpersoon

In Amsterdam heet het vrijwillige Welkom Team de bezoekers aan Amsterdam hartelijk welkom. Op de drukste pleinen van de Amsterdamse binnenstad helpen ze bezoekers met praktische vragen en door het uitdelen van tips.

Met 35 zijn ze, de vrijwilligers van het Welkom Team in Amsterdam. Elke vrijdag en zaterdag staan een aantal van hen paraat op de drukste pleinen van de binnenstad. In de nasleep van de coronapandemie beperken ze zich genoodzaakt tot het Stationsplein. Maar zodra de vrijwilligerswerking weer aangroeit, breiden ze graag terug uit naar andere drukke pleinen, zoals het Muntplein. Het liefst zouden ze eigenlijk dagelijks te vinden zijn in het Amsterdamse straatbeeld. 

In 2008 werd het Welkom Team opgericht door Guido Frankfurther, toen nog onder de naam "Gastheren en -vrouwen heten u Welcome". Het project viel destijds onder de Stichting “Alliantie Welcome Amsterdam” en werd breed ondersteund door het Amsterdamse bedrijfsleven. Sinds 2018 gaat het vernieuwde Welkom Team verder onder de vlag van de “Stichting Welkom Amsterdam”.

 

Naar minder drukte in de stad

De vrijwilligers van het Welkom Team verwijzen de bezoekers door naar hotels, restaurants, musea, attracties, winkels en winkelstraten, markten, parken, openbaar vervoer etc. Sommige mensen zijn op zoek naar een specifieke locatie, maar veel anderen hebben geen idee. De vrijwilligers zijn erop getraind om de aandacht te vestigen op minder voor de hand liggende locaties die zich buiten het toeristische centrum bevinden. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid om de drukte in de stad te helpen spreiden

Naast het verwijzen naar bestemmingen en attracties binnen en buiten het toeristische centrum, beantwoorden de vrijwilligers van Welkom Team Amsterdam ook veel praktische vragen, bijvoorbeeld waar zich de dichtstbijzijnde apotheek bevindt, het openbaar sanitair, of hoe ze de tram of bus moeten nemen. 

 

Duidelijk afsprakenkader

De vrijwilligers krijgen vanuit Stichting Welkom Amsterdam een goede ondersteuning en werken binnen een duidelijk afsprakenkader:

  • Elke vrijwilliger beschikt over een eigen informatiemap, waarin ze info terugvinden over alle toeristische attracties en logies. Daarbovenop ontvangen ze wekelijks een update over de evenementen in en rond Amsterdam die in die periode plaatsvinden. 
  • Iedereen die zich engageert, doet minstens 2 shifts per maand.
  • Aangezien de medewerkers toch een visitekaartje van de stad zijn, zorgen ze ervoor dat eten, drinken of roken altijd buiten de standplaats gebeurt.
  • In samenwerking met de Amsterdamse politie kreeg het vrijwilligersteam een training over het herkennen van gauwdieven. Die tips geven ze nu ook door aan de bezoekers.
  • Het team is herkenbaar aan de fluohesjes. Hun naam staat op hun borst gespeld, samen met een aanduiding van de talen waarin ze iemand kunnen verder helpen.
  • Dankzij een handteller die ze om de nek dragen, tellen de vrijwilligers alle bezoekers die ze die dag geholpen hebben. Zo brengen ze hun impact in beeld.
  • Hoewel de vrijwilligers geen vergoeding ontvangen, voelen ze duidelijk de appreciatie voor hun inzet. Jaarlijks worden ze ontvangen door de partners van Stichting Welkom Amsterdam.