In de voetsporen van de meester

Congres Bestemming Erfgoed: in gesprek met de plek
gezicht met erfgoedelementen
  • Sessie 1A: In de voetsporen van de meester
  • Donderdag 26 oktober 2023, 13u45 - 15u05 
  • Zaal Darwin (FMCCA)
  • Aantal plaatsen: 110

Is het relevant om historische kunstenaarswoningen open te stellen voor het publiek? Ateliers, omringende landschappen en tentoonstellingsruimten hebben altijd een grote rol gespeeld in de zoektocht van kunstenaars naar inspiratie, verbinding of afzondering, maar hoe maak je die plekken toekomstbestendig? Welke storytelling pas je toe in erfgoedcontexten? Mik je op een breed publiek of differentieer je voor kunstliefhebbers, dagjestoeristen, schoolkinderen…? Hoe betrek je de lokale gemeenschap? 4 sprekers gaan na in hoeverre de habitat van de kunstenaar de kunstbeleving van de bezoeker stuurt.  

Felix Art & Eco Museum 

Het Felix Art & Eco Museum is in de geest van schilder-boer Felix De Boeck zowel een expositie-, onderzoek- en expertisecentrum rond abstract modernisme als een ecomuseum dat de groene erfenis van de kunstenaar deelt met onder andere de lokale bevolking. De verschillende hubs op dit domein hebben elk hun doel en schuiven elk een ander type beleving naar voor.  

Spreker: Sergio Servellón 

Emile Van Dorenmuseum  

Het Emile Van Dorenmuseum focust op de rijke landschapsschildertraditie van de Genkse School en vertaalt die traditie naar het publiek van vandaag. De hedendaagse werking zet in op kunstenaars in residentie. Als levend museum geven ze ook ruimte aan educatief-toeristische projecten. 

SprekerKristof Reulens 

Rubenskasteel

Het Rubenskasteel is een hommage aan zijn illustere bewoner schilder Pieter Paul Rubens: er is plaats voor de lokale gemeenschap, voor ondernemerschap en voor innovatie. Sinds 2019 is het kasteel in Zemst eigendom van de Vlaamse overheid. Toerisme Vlaanderen onderzoekt hoe ze het kasteel permanent kunnen openstellen voor buurtbewoners en bezoekers met respect voor de rijke geschiedenis. 

Spreker: Kristof Lataire

De plek van Sofie Muller 

De hedendaagse kunstenares Sofie Muller werkt in een 19de-eeuwse neogotische Gentse kapel. Haar werk treedt regelmatig in gesprek met heel wisselende expositiecontexten. Zij antwoordt op de vraag: is jouw atelier dé plek om je werk te begrijpen?  

SprekerSofie Muller

Deze sessie komt tot stand in samenwerking met:
ICOMOS Vlaanderen-Brussel