- Sessie 1B: Plekken van bezieling, plekken van beleving
- Donderdag 26 oktober 2023, 13u45 - 15u05
- Stanley Zaal (FMCCA)
- Aantal plaatsen: 90
De synergie tussen toerisme en immaterieel erfgoed: een delicate dans van samenwerking, beleving en borging
Kaat De Ridder is onderzoeker erfgoedtoerisme en docent aan de Thomas More Hogeschool. Met haar onderzoek wil ze een kader creëren waarin bezoekers immaterieel erfgoed kunnen ervaren met de nodige aandacht voor de borging van de praktijken en de gemeenschappen die deze praktijken dragen.
Spreker: Kaat De Ridder
Klinkende torens: de beiaard in gesprek met zijn plek
Luc Rombouts is beiaardier in Leuven en Tienen en een drijvende kracht achter de beiaardcultuur in Vlaanderen. Muziek op torenklokken is typisch voor de Lage Landen en gaat terug tot de 16de eeuw. In de meeste Vlaamse steden speelt de beiaard wekelijks en zijn er zomeravondconcerten die een eigentijdse invulling geven aan dit muzikale erfgoed. Unesco erkende de beiaardcultuur in België als voorbeeldpraktijk van het borgen van levend erfgoed.
Spreker: Luc Rombouts
Handmade in Brugge en de toeristische valorisatie van het ambachtelijke maken
Evelyne Demey coördineert het project Handmade in Brugge. Dit makersplatform werkt al 10 jaar rond ‘hedendaags meesterschap’. Met een label, een stadsgids, een app en de historische plek ‘het Sashuis’ toont Handmade in Brugge hoe je aan de slag kunt gaan rond duurzaam toerisme.
Spreker: Evelyne Demey
Garnaalvisserij te paard: eeuwenoude traditie lokt jong en oud
Ruth Pirlet werkt als coördinator wetenschappelijk werk bij het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum. Het museum staat samen met de paardenvissers in voor het borgen van de vijfhonderd jaar oude traditie van garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke. De praktijk is Unesco erfgoed en kustgemeente Koksijde biedt toeristen de kans om een demonstratie bij te wonen. Ruth Pirlet gaat in op het evenwicht tussen toerisme en het borgen van de traditie en de rol die het museum daarbij speelt.
Spreker: Ruth Pirlet