Onzichtbaar erfgoed beleven 

Congres 'Bestemming erfgoed: in gesprek met de plek'
gezicht met erfgoedelementen
  • Sessie 2A: Onzichtbaar erfgoed beleven
  • Donderdag 26 oktober 2023, 15u10 - 16u30
  • Zaal Darwin (FMCCA)
  • Aantal plaatsen: 170

Sommige plekken geven hun geheimen niet makkelijk prijs. Het erfgoed is onzichtbaar: het zit onder de grond of staat onder water, het bevindt zich achter gesloten deuren, je kunt het enkel zien vanuit de lucht, het is volledig begroeid… Hoe ga je in gesprek met onzichtbaar erfgoed? Hoe visualiseer je de link met een verborgen verleden? Tijdens deze sessie hoor je welke innovatieve en creatieve methoden van pas kunnen komen om verborgen erfgoedparels zichtbaar en beleefbaar te maken.

Testerep 

Soetkin Vervust werkt als landschapsarcheologe aan de VUB en doet onderzoek naar het verdwenen kusteiland Testerep. Ze vertelt hoe de complexe geschiedenis van het schiereiland met behulp van de nieuwste technologie en een grote portie creativiteit tot bij verschillende doelgroepen geraakt.  

Spreker: Soetkin Vervust  

De verdronken stad Reymerswael 

Ro Koster van RO&AD Architecten ontwerpt een nieuwe toekomst voor de verdronken stad Reymerswael. Hij neemt ons mee naar Zeeland waar Reymerswael in de 16de eeuw door de Scheldemonding verzwolgen werd. Binnen de context van het Geopark Schelde Delta willen ze dit rijksmonument opnieuw op de kaart zetten op een duurzame manier. 

Spreker: Ro Koster 

Toerist Modernist  

Gerlin Heestermans richtte in 2019 het erfgoedplatform Toerist Modernist op. Via het platform opent ze de deuren tot interessante architecturale interieurs door op een creatieve manier in gesprek te gaan met de eigenaars. Ze ontsluit architectuurparels die anders achter slot en grendel zouden blijven, onder meer door in te spelen op de mogelijkheden van sociale media. 

Spreker: Gerlin Heestermans 

Vers uit de beerput op je bord - Smakeleyck erfgoed met een nasmaak voor de toekomst! 

Jeroen Van Vaerenberg is foodarcheoloog en serveert ons de resultaten van archeologisch onderzoek in de vorm van gerechten. Hij zet informatie die in de regel enkel voor specialisten bedoeld is om tot iets tastbaars dankzij een culinaire tijdscapsule. Dit is een heel originele manier om droge wetenschappelijke kost verteerbaar te maken voor diverse doelgroepen.

Spreker: Jeroen Van Vaerenbergh 

Deze sessie komt tot stand in samenwerking met:

Vlaams depotnetwerk en Forum Vlaamse Archeologie