Bijzondere bestemmingen buiten de gebaande paden   

Congres 'Bestemming erfgoed: in gesprek met de plek'
gezicht met erfgoedelementen
  • Sessie 2B: Bijzondere bestemmingen buiten de gebaande paden
  • Donderdag 26 oktober 2023, 15u10 - 16u30
  • Zaal Galapagos (FMCCA)
  • Aantal plaatsen: 100
De mooiste bestemmingen vind je niet altijd in een reisgids, integendeel. Als je een museum verholen in het groen ontdekt of op een unieke collectie botst, ben je vaak blij verrast. Deze sessie focust op erfgoedplekken en musea die geen massatoerisme lokken. Het zijn plekken met een verhaal, plekken die de bezoeker raken. Soms zijn ze minder goed bereikbaar omwille van hun ligging in de natuur, buiten de grote steden. Soms zetten ze in op een minder bekend thema. Soms mikken ze op een nichepubliek. Hoe ga je als beheerder of uitbater om met de uitdagingen van een erfgoedbestemming die buiten de lijntjes kleurt?

Bezielende plekken laten beleven  

Jeroen Bryon helpt erfgoedsites en musea bij het ontwikkelen van bezoekersstrategieën. Hij zoekt mee naar commercieel leefbare oplossingen en (bege)leidt de implementatie ervan. Hij deelt zijn inzichten over het snijpunt tussen geschiedenis, toerisme en economie en legt uit hoe digitale tools een rol kunnen spelen in het ontsluiten en beleefbaar maken van plekken.  

Spreker: Jeroen Bryon

Het Kasteel van Gaasbeek: verrassend dichtbij  

Isabel Lowyck is directeur van het Kasteel van Gaasbeek, een uniek historisch huis met een rijke geschiedenis en een diverse collectie. Het kasteel ligt naast Brussel, midden in een oase van groen. Op de raaklijn tussen natuur en cultuur trekt het kasteel een uiteenlopend publiek van kunstenaars, wetenschappers, ondernemers aan en nodigt het elke bezoeker uit om in dialoog te gaan met de plek.   

Spreker: Isabel Lowyck   

KOERS: Museum van de Wielersport op het kruispunt van beleving en participatie  

Thomas Ameye is directeur van KOERS in Roeselare. Het museum is een plek waar jong en oud de fietsmicrobe kunnen opdoen. KOERS beperkt zijn werking niet tot de museummuren en breekt fysiek en online uit. Voorbeelden hiervan zijn het collectie- en verhalenportaal serviceKOERS.be en het wielermuseum-op-wielen KOERSbus. Als platform voor cultureel-erfgoedgemeenschappen en diverse maatschappelijke doelgroepen zorgt het museum ervoor dat die groepen zich medeconservator voelen van het rijke Vlaamse wielerleven.   

Spreker: Thomas Ameye  

Deze sessie komt tot stand in samenwerking met:
FARO