Datum?
Een groot wielerkampioenschap in Vlaanderen
Na het succes van het WK in 2021 komt er volgend jaar opnieuw een groot wielerkampioenschap naar Vlaanderen. Van woensdag 11 tot en met zondag 15 september 2024 zullen er 14 Europese titels op de weg uitgereikt worden. Alle wedstrijden vinden plaats op Limburgs grondgebied, met start in Heusden-Zolder en finish in Hasselt.
Het parcours
Voor elk van de 14 wedstrijden zal Heusden-Zolder als startplaats fungeren en ligt de aankomst verderop in Hasselt.
De tijdrijders, die het EK openen, zullen van de startramp rijden met de gloednieuwe Velodroom van Heusden-Zolder in de achtergrond. Tijdens de individuele tijdritten wacht elke categorie, zowel jeugd als elite, vervolgens een identiek parcours van 29,9 km. “De eerste meters lopen over Circuit Zolder”, zegt race director Wim Van Herreweghe. “Vervolgens gaat het via het centrum van Heusden-Zolder, natuurgebied De Wijers en het Albertkanaal richting de aankomst in Hasselt. Daar klokken we de eindtijd op de Koning Boudewijnlaan, vlakbij het Kolonel Dusartplein in het centrum van de stad. Het is een vlakke omloop die uit tal van mooie, lange en rechte stroken bestaat.”
In de gemengde ploegentijdrit gaan de mannen opnieuw aan de Velodroom van Heusden-Zolder van start, dit keer voor een rit van 27,3 km over grotendeels identiek parcours als de individuele tijdritten. Eenmaal Hasselt bereikt, nemen de vrouwen over op het Kolonel Dusartplein. Zij rijden vervolgens 2 lussen op het Hasselt Circuit dat ook deel zal uitmaken van de wegritten. Na 24 km komen de vrouwen net als bij de individuele tijdritten aan op de Koning Boudewijnlaan.
De wegritten starten net als alle tijdritten op Circuit Zolder. De Elite Vrouwen krijgen een parcours van 160 km voorgeschoteld, de Elite Mannen wacht 220 km tot de finish op de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. Na een aanloop vanuit Heusden-Zolder langs onder andere Zonhoven trekt het peloton richting Hasselt, waar ze voor een eerste keer het stadscircuit bereiken. “Het parcours van de wegritten is opgebouwd uit een Hasseltse lus enerzijds en een Limburglus anderzijds”, legt Wim Van Herreweghe uit. “De Hasseltlus is een vlak circuit over het grondgebied van de provinciehoofdstad en het aangrenzende Diepenbeek. In Hasselt rijden we voor een deel over de stadsring en fietsen we dus rond de binnenstad.”
Vanuit Hasselt wacht er een verbindingsstrook met daarop de kasseien van de Printhagendreef in Kortessem. In regio Borgloon bereikt het peloton het Limburg circuit met daarin opgenomen: de kasseien van Manshoven en Op De Kriezel, net als de hellingen Kolmontberg en Zammelenberg. “Die Limburg lus draagt het DNA van de Ronde van Limburg”, verklaart Van Herreweghe. “Het zuiden van Limburg, regio Haspengouw om precies te zijn, heeft meer golvende wegen dan sommigen zouden denken. Op de Limburglus loopt het nooit vlak, wat voor een sportieve meerwaarde zal zorgen.” Afhankelijk van de afstand rijden de renners en rensters meer of minder ronden op de Hasselt- en Limburglussen.