WDSF WK Breaking 2023

Breaker

Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september 2023 zakte de absolute wereldtop in het breaking af naar Leuven. In het Lotto WDSF World Breaking Championship 2023 streden ze in 1-on-1 battles om de wereldtitels, zowat 10 maanden voor de sport zijn intrede maakte op de Olympische Spelen in Parijs. Winnaars b-boy Victor en b-girl Nicka konden zich zo plaatsen voor de Olympische Spelen. 

Datum?

vrijdag 22 september 2023 12u00 - zondag 24 september 2023 23u00

Locatie?

Ladeuzeplein
3000Leuven
België
Bekijk routebeschrijving

Prijs?

gratis

Breaking, zoals de officiële naam luidt van wat vaak als breakdancing wordt omschreven, is de originele hiphopdansvorm die acrobatie combineert met creativiteit. Breakers creëren hun eigen unieke moves en zoeken naar hun persoonlijke manier van beweging, hun eigen stijl. De beste 150 b-boys ter wereld en de beste 100 b-girls waren 3 dagen lang in Leuven te zien voor dit eerste WK in Vlaanderen. De hele stad werd ondergedompeld in een urban sport- cultuursfeer, net op het moment trouwens dat hiphop zijn 50e verjaardag viert. Uiteindelijk kroonden de Amerikaan Victor bij de mannen en de Litouwse Nicka bij de vrouwen zich tot wereldkampioen. Onze Belgen streden mee, maar konden het podium niet bereiken. Beste Belg was b-boy Mighty Jimm met een 8e plaats. 
 
Het Ladeuzeplein, het jaar ervoor al het decor voor Unbreakable - de belangrijkste internationale battle (competitie) in België -, was ook nu het zenuwcentrum van het Lotto WDSF World Breaking Championship 2023. Rond een overdekte arena boden tribunes plaats aan 2500 toeschouwers, die het spektakel gratis konden volgen. 
 
Op vrijdag waren de trainingen (open voor het publiek), zaterdagmiddag begonnen de competities met in de avondsessie de top 32-ronde. Op zondag streden de beste 16 b-boys en b-girls in de diverse categorieën tot en met de finales ’s avonds om de wereldtitels en de daarbij horende spots op de Olympische Spelen.
 
De rest van het Ladeuzeplein werd ingenomen door het public village met drank- en eetstanden en tal van activiteiten. De gaanderijen van de universiteitsbibliotheek werd de opwarmingszone. Op tal van pleinen vonden side-events plaats rond de 4 elementen van hiphop (breaking, mc-ing, dj-ing en graffiti) met ook diverse workshops. In het stadspark was het aan de kids met o.m. een voorronde van het VK Kids 1 on 1.
 
In het Depot vonden dan weer concerten en afterparty’s plaats. In het kader van 50 jaar hiphop werden op zaterdag- en zondagavond legends uit de hiphop geprogrammeerd om het Lotto WDSF World Breaking Championship 2023 met een knal af te sluiten!

Campagnebeeld WDSF WK Breaking

Vanuit EventFlanders trachten we topevenementen aan te trekken die echt het verschil kunnen maken voor Vlaanderen. Met zowel het WK 3x3 basketbal als het WK Breaking bieden we spektakel van het hoogste niveau binnen deze nieuwe olympische sportdisciplines. We surfen mee op eigentijdse vormen van sport waarmee we ook jongeren verleiden die anders niet zouden sporten.

Wie Vlaanderen zegt, zegt Rubens, Breughel en Van Eyck, maar Vlaanderen is zoveel meer dan dat. Onze Vlaamse steden zijn creatieve hotspots waar ook jongeren zich volledig kunnen uitleven. Met het WK Breaking hebben we de perfecte springplank gevonden om die verschillende troeven ook aan de internationale jeugd te tonen en hen te overtuigen van een bezoek aan Leuven en onze vele andere prachtige steden. In aanloop naar het kampioenschap gaan we Vlaanderen maximaal aan de wereld tonen als 'must visit' bestemming.

Bekijk de aftermovie

Aftermovie - Lotto WDSF World Breaking Championship from Sportizon on Vimeo.

Contact

Jouw contactpersoon