Jouw contactpersoon
Melissa Depraetere, minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd:
We moeten een ambitieus klimaatbeleid voeren dat haalbaar en betaalbaar is voor iedereen. Ook voor onze jeugd- en toeristische sector. Daarnaast moeten de gebouwen van onze jeugdverblijven ook brandveiliger. Want de veiligheid van onze jongeren staat voorop. Ik ben dan ook fier dat we zoveel logiesondernemers en jeugdverblijven ondersteunen. Dat is goed voor het klimaat, voor hun portemonnee en voor de veiligheid van onze jongeren.
Een weekendje weg of met de jeugdbeweging op vakantie in eigen land. Het is belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in ons toeristisch landschap en onze jeugdverblijven. Ook met het oog op de klimaattransitie. Toeristische logies en jeugdverblijven die investeren in energiebesparende maatregelen (zoals isolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, een warmtepompboiler of een zonneboiler) komen daarom in aanmerking voor een logiessubsidie. Deze subsidie bedraagt 40% van de werken en aankopen. Een extra ondersteuning dus bij de klimaattransitie voor het toeristisch landschap in Vlaanderen.
Toerisme Vlaanderen kent dit jaar daarom een deel van de subsidie, specifiek voor energiebesparende maatregelen, toe aan 97 logies en 22 jeugdverblijven. Goed voor meer dan 2 miljoen euro.
We gaan de komende jaren een ambitieus klimaatbeleid voeren. Maar dat moet haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. Wij passen voor een beleid van ‘trek uw plan’. Daarom geven we via Toerisme Vlaanderen logiesondernemers en jeugdverblijven een stevige duw in de rug om hen te helpen renoveren. Dat is goed voor de planeet én de portemonnee. Want de goedkoopste energie, is die die je niet verbruikt.
Brandveiligheidswerken bij jeugdverblijven
Meer dan de helft van de totale subsidie dit jaar gaat naar jeugdverblijven. En dat is logisch, want sinds begin 2023 vallen ook zij onder het logiesdecreet. Dat wil zeggen dat zij tegen eind 2025 moeten voldoen aan de nieuwe brandveiligheidseisen en moeten beschikken over een nieuw brandveiligheidsattest. 88 jeugdverblijven kunnen ook dit jaar voor deze specifieke investeringen rekenen op logiessubsidie.
Melissa Depraetere, minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd:
Het is dankzij de werking van de 600 jeugdverblijven in Vlaanderen dat jaarlijks heel wat kinderen en jongeren de kans krijgen om te genieten van een zorgeloze en deugddoende vakantie. Ik vind dat als minister superbelangrijk dat deze jeugdverblijven ook veilig zijn. Met deze steun maken we het voor jeugdverblijven dan ook haalbaar en betaalbaar om de nodige werken uit te voeren en tegemoet te komen aan de verwachtingen die er zijn.
Alle toeristische logies en jeugdverblijven die erkend zijn door Toerisme Vlaanderen kwamen in aanmerking en konden een aanvraag indienen.