[site:contact-block-title]
Begin 2021 kreeg Toerisme Vlaanderen de Sint-Godelieveabdij in Brugge in erfpacht om de site te herwaarderen en te ontsluiten voor toeristen. Intussen is al een hele weg afgelegd. In de zomer van 2021 opende de abdij voor het eerst in 400 jaar haar deuren en werd het publiek gevraagd naar haar visie voor de toekomst. Het leverde een masterplan op én maakte duidelijk dat het publiek nieuwe activiteiten wil die in de lijn liggen met de historische context, met de ziel van de plek.
De deuren van de Sint-Godelieveabdij zijn sinds enkele maanden opnieuw gesloten voor de restauratiewerken. Het waardevolle roerende erfgoed uit de abdij werd met behulp van vrijwilligers verhuisd en zal vanaf eind juni te bewonderen zijn in de Kapucijnenkerk, aan de overkant van de Boeveriestraat.
Maar nu gaat de abdijtuin opnieuw open voor het publiek, via het archeologie pop-uphuis. In mei ging het archeologisch vooronderzoek in de tuin van de Sint-Godelieveabdij van start. Hét moment om het hoe en waarom van deze archeologische opgravingen en onderzoek toegankelijk te maken voor het brede publiek. De Archeologiedagen op 24, 25 en 26 mei geven het startschot van het archeologie pop-uphuis dat nog tot 13 oktober 2024 zal open blijven.
Het initiatief is een co-creatie van Toerisme Vlaanderen, het agentschap Onroerend Erfgoed en Raakvlak, de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Brugge en Ommeland. Het archeologie pop-uphuis wil het belang van archeologie in Vlaanderen in de schijnwerpers plaatsen. Bezoekers van de abdij krijgen toegang tot de archeologische site en kunnen actief participeren aan het proces van archeologisch onderzoek en het behoud en de ontsluiting van het erfgoed.
Vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed en Toerisme Vlaanderen willen we met dit pop-uphuis archeologie delen in al haar facetten. We willen bezoekers en bewoners laten zien wat archeologie inhoudt en onthult. De bewoners van Brugge weten ondertussen al wat er boven de grond zit en zijn daar terecht trots op, maar er schuilt ook nog een hele geschiedenis onder deze stad en abdij. Het pop-uphuis maakt het onzichtbare zichtbaar en laat een volgende generatie zien hoe de vorige heeft geleefd, gewoond en gewerkt. Het duidt meteen ook de noodzaak van archeologisch onderzoek en hoe belangrijk het is om dit onderzoek en de vondsten te ontsluiten aan het brede publiek.
Concreet kunnen de bezoekers vanaf vandaag in het pop-uphuis het verhaal van archeologie ontdekken, bekijken en zelf ervaren. Zo komt er een wandelpad langs de putten en graafsleuven, waar bezoekers de archeologen live aan het werk kunnen zien. Binnen in het pop-uphuis is een interactieve kaart van Brugge voorzien waarop men kan zien waar ooit archeologische opgravingen werden gedaan en wat er werd gevonden. Daarnaast is er ook een cinemaruimte met een carrousel aan video’s over archeologie in Vlaanderen, een magneetmuur met scherven om te puzzelen, een ruimte waar je zelf opgravingen kan doen door de grond te 7 en er zijn ook interactieve voorleessessies en rondleidingen. In de tuin voor het pop-uphuis komt een terras met verrekijkers en voor het gebouw aan de straatkant zal 3 keer per dag de straattheateract ‘Archeoloco’ plaatsvinden.
Pascal Ennaert, voorzitter van Raakvlak:
Tijdens deze Archeologiedagen kom je te weten welke informatie is opgeslagen in het bodemarchief en verborgen is onder onze voeten. Via dit project willen we het belang van archeologische erfgoedwaarde vertellen alsook waarom we archeologisch onderzoek verrichten. Deze sites zijn onvervangbare bronnen, van onschatbare waarde voor onze kennis over het menselijk leven en bijzonder relevant voor de toekomstige generatie.
Het archeologie pop-uphuis is opnieuw een mijlpaal in de herwaardering van de Sint-Godelieveabdij. In de lente van 2023 werden 8 architecturale concepten gekozen om het religieuze erfgoed opnieuw vorm te geven. Dat gebeurde nadat ruim 16 000 bewoners, bezoekers en ondernemers hun toekomstvisies te kennen gaven na een bezoek aan de oude erfgoedparel. In de volgende fase staat de restauratie van het historische slot en het realiseren van de 'hortus connectens’, het bezoekerspaviljoen dat gericht is op het verhaal van de zusters en de plek, op het programma. Volgens de huidige planning zwaait de gerenoveerde Sint-Godelieveabdij in 2028 de deuren definitief open.
Praktisch
- Archeologiedagen:
- van 24 tot en met 26 mei 2024
- Archeologie pop-uphuis, Boeveriestraat 45 in Brugge:
- van 24 mei tot en met 13 oktober 2024
- open van 10 tot 17 uur, van woensdag tot en met zaterdag (tijdens zomermaanden 7/7)